zobacz film Brukselka pod beszamelem i parmezanem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sitko
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

KROK 1: Przygotowujemy brukselkę

Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie z cukrem przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, skrapiamy całość oliwą. Całość mieszamy.

KROK 2: Przygotowujemy beszamel

W urządzeniu Monsieur Cuisine wybieramy program „beszamel”. Postępujemy według wskazań robota.

Beszamel możemy przygotować również w garnku. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Dolewamy mleko. Zagotowujemy, nieustannie mieszając. Przyprawiamy.

KROK 3: Zapiekamy bruskelkę

Na brukselkę wylewamy beszamel. Na wierzch ścieramy parmezan. Możemy również delikatnie posypać wszystko bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1183 dni temu
    parmezan nie jest z reguły wegetariański

    odpowiedz

  • Gość Gość
    932 dni temu
    Jest wegetariański, nie jest wegański. Wegetarianizm nie wyklucza nabiału, weganizm owszem.
  • Gość Gość
    928 dni temu
    Parmezan jest absolutnie wegetariański! Ale nie jest wegański.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!