zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Podczas przygotowań do świąt, oprócz lepienia pierogów i gotowania barszczu, na pewno szukasz też prezentów dla najbliższych i pomysłów na świąteczne dekoracje. A gdyby tak zrobić je samodzielnie? Zobacz, w jak łatwy i szybki sposób DG przygotował świąteczne bałwanki. 

Z czego zrobić świąteczne bałwanki?

Do zrobienia świątecznych bałwanków będziesz potrzebować przede wszystkim czekolady! Zarówno białej, jak i gorzkiej. Zaopatrz się także w ciasteczka Neo, wiórki kokosowe, kolorowe cukierki i posypki, a także wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Jak przygotować świąteczne bałwanki Neo?

Ciasteczka Neo delikatnie nadziej na wykałaczki. Każde ciastko zanurz w uprzednio rozpuszczonej białej czekoladzie i obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj ciasteczka kolorowymi cukierkami i rozpuszczoną gorzką czekoladą, formując oczy. Tak przygotowane ciasteczka włóż do lodówki do całkowitego zestalenia się czekolady. Słodkie bałwanki możesz wbić w mandarynki i udekorować nimi świąteczny stół.

Jak przygotować czekoladę z bałwankami?

Doskonałym pomysłem na prezent jest samodzielnie zrobiona czekolada ze świątecznymi dekoracjami. Rozpuść większą ilość czekolady i przelej ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uderz kilka razy blachą o blat, żeby wyrównać czekoladę. Obsyp ją posypkami i włóż do lodówki aż do całkowitego zestalenia. Następnie połam czekoladę w dowolne kształty. Rozpuszczoną białą czekoladą namaluj bałwanki, udekoruj kolorowymi cukierkami, a gorzką czekoladą namaluj oczka. Z patyczków zrób miotełki i wstaw czekoladę do lodówki. Tak przygotowaną czekoladę możesz zapakować na prezent – wystarczy celofan i kolorowe wstążki.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!