Figi

Zobacz także:Zobacz także:

Figi to egzotyczne owoce rosnące na drzewie figowym, zwanym figowcem pospolitym. Owoce mają gruszkowaty kształt, są koloru zielonego, fioletowego lub brązowego.

Skąd pochodzą?

Drzewo figowe uznawane jest za jedno z najstarszych drzew na ziemi. Figi prawdopodobnie wywodzą się z Azji Mniejszej, jednak owoce te występują także w wielu innych miejscach na świecie, szczególnie w basenie Morza Śródziemnego.

Jak wybierać?

By figi trafiły do sklepów w dobrym stanie, zrywa się je jeszcze niedojrzałe, by dojrzały po zebraniu. Kupując figi, należy wybierać owoce dojrzałe, o jędrnej i nieuszkodzonej skórce. Figi nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego należy je spożyć w ciągu dwóch dni od zakupu.

Jak przygotować?

Figi spożywamy w całości, wraz ze skórką. Można je spożywać na surowo, lecz bardzo popularne są także figi suszone, które stanowią doskonały dodatek do wypieków. Świeże figi także można wykorzystać do wypieków, wytwarzania soków, dżemów, marmolad, a także jako dodatek do dań wytrawnych. Ze względu na dużą zawartość cukru w owocach należy pamiętać, by w wyrobach z figami ograniczyć ilość dodawanych substancji słodzących.

Jakie mają właściwości?

Dzięki bardzo dużej ilości błonnika owoce figowca regulują pracę układu pokarmowego. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wpływają korzystnie na układ krwionośny.

W niektórych krajach wykorzystywane są również liście figowe, które mają właściwości przeciwcukrzycowe.

 

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

• Wartość energetyczna – 74 kcal

• Białko – 0,75 g

• Węglowodany – 19,18 g

• Tłuszcz – 0,30 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!