Karambola

Zobacz także:Zobacz także:

Karambola, inaczej oskomian pospolity, jest owocem azjatyckim. Wywodzi się z terenów malezyjskich i indonezyjskich.

Jak wygląda?

Owoc drzewa, które osiąga do 10 metrów wysokości, ze względu na kształt nazywa się owocem gwiaździstym. Żółta bądź zielonożółta jagoda w przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Owoc okala delikatna skórka, wewnątrz zaś skrywa się delikatny miąższ wraz z drobnymi pestkami.

Jak jeść?

Karambola jest soczysta i nieco kwaskowata w smaku. Karambolę można spożywać surową wraz ze skórką. Doskonale pasuje do sałatek – zarówno owocowych, jak i tych wytrawnych. Po uduszeniu i przetarciu uzyskuje się sos, idealnie pasujący do dań mięsnych.

Jak wybierać?

W sklepie wybieraj owoce jędrne, bez widocznych uszkodzeń. Karambolę można przechowywać nawet do kilku tygodni w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

Ciekawostka

W Chinach karambolę uważa się zarówno za owoc, jak i warzywo. Jeśli spożywa się ją wraz ze skórką, jest traktowana jak warzywo, natomiast bez skórki – jak owoc.



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!