Physalis

Zobacz także:Zobacz także:

Physalis występuje w Polsce pod nazwą miechunka; określa się go również mianem śliwki lub wiśni peruwiańskiej. Pomarańczową kulkę, podobną nieco do pomidora, okala pomarańczowy, cienki, półprzezroczysty klosz. Smak physalis trudno opisać. Niektórym przypomina agrest, truskawki, pomidory, pomarańcze.

Jak je jeść?

Owoce miechunki spożywa się na surowo. Należy pozbawić je liściastej otoczki oraz umyć. Drobne pestki wypełniające owoc są również jadalne. W Meksyku wykorzystuje się physalis jako dodatek do ostrych sosów oraz sals. Dobrze smakuje w sałatkach owocowych lub jako dodatek do deserów.

Jakie ma właściwości?

Jagoda miechunki bogata jest w witaminę C, B1, B3 oraz karotenoidy. Prawdopodobnie wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, więc może chronić organizm przed wolnymi rodnikami.

 

Wartości odżywcze:

  • Wartość energetyczna – 53 kcal
  • Węglowodany – 11,2 g
  • Białko – 1,9 g
  • Tłuszcz – 0,7 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!