Pithaja

Zobacz także:Zobacz także:

Pithaja znana jest pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze to: pitahaya, smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Pithaja to niezwykły, egzotyczny owoc niektórych gatunków kaktusa, pochodzących z Ameryki Południowej. Dziś roślina ta jest jednak uprawiana głównie w krajach azjatyckich. Co ciekawe, kwiaty kaktusa kwitną tylko nocą.

Jak wygląda?

Pithaja ma owalny kształt, pokrywa ją czerwonawa lub żółtawa skórka, zakończona długimi, szpiczasto zakończonymi liśćmi – stąd nazwa smoczy owoc. Po przekrojeniu ukaże się nam biały miąższ, gęsto usiany drobnymi, czarnymi pesteczkami.

Jak smakuje?

Wiele osób twierdzi, że owoc ma smak przypominający kiwi, lecz mniej kwaśny. Pestki są jadalne, więc nie trzeba się ich pozbywać.

Jak jeść?

Po przekrojeniu owocu miąższ można wydobywać za pomocą łyżeczki. Owoc świetnie pasuje do sałatek.

Jak przechowywać?

Jędrne, nieuszkodzone owoce można przechowywać około tygodnia w temperaturze pokojowej.



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!