Pomarańcza

Zobacz także:Zobacz także:

Drzewa pomarańczowe osiągają do 9 metrów wysokości. Jedno drzewo może wydać do tysiąca owoców rocznie i jest aktywne przez kilkadziesiąt lat. Pomarańcze zaliczamy do owoców cytrusowych. Można odnaleźć dane wyróżniające pięć gatunków pomarańczy:

• Pomarańcza chińska – to ten gatunek najczęściej spotykamy w sklepach. Uprawiana jest w krajach śródziemnomorskich, Afryce, krajach Ameryki Południowej i Północnej.

• Pomarańcza bergamota – uprawiana głównie we Włoszech. Gorzka odmiana pomarańczy hodowana głównie dla olejku bergamotowego, który wykorzystuje się do produkcji herbaty Earl Grey.

• Pomarańcza gorzka – owoce te wykorzystuje się do przetworów. Rzadko spożywa się pomarańczę gorzką na surowo ze względu na kwaśny i gorzki smak. Ze skórki otrzymuje się olejek pomarańczowy, który wykorzystuje się do pieczenia ciast.

• Pomarańcza limeta – to powszechnie znana limetka lub limonka. Błędnie uważa się, że limetka jest pochodną cytryny, ponieważ to cytryna wywodzi się od limety. Owoce są małe, okrągłe, z cienką zieloną skórką.

• Pomarańcza olbrzymia – występuje w sklepach pod nazwą pomelo. Średnica owocu dochodzi do 20 cm. Ma bardzo grubą skórę, wnętrze zaś wypełnione jest jędrnym miąższem. Owoce są spożywane głównie w postaci surowej.

Dojrzałości owoców nie sprawdza się po kolorze skórki. O tym, że pomarańcze są gotowe do spożycia, świadczy poziom stężenia cukrów i kwasów organicznych. Pomarańcze mają słodko-kwaśny, orzeźwiający smak. W temperaturze pokojowej możemy je przechowywać około tygodnia, w lodówce natomiast nawet do dwóch.

Jakie ma właściwości?

Pomarańcze bogate są w witaminę C oraz wiele różnych substancji przeciwutleniających. Najwięcej witaminy C znajduje się w białej skórce oddzielającej miąższ od skórki, czyli w tak zwanym albedo. Witamina C poprawia odporność, ułatwia przyswajanie żelaza. Kwas askorbinowy bierze udział w tworzeniu się kolagenu, opóźnia również procesy starzenia. Błonnik, wchodzący w skład błon między cząstkami owocu, wpływa pozytywnie na układ trawienny.

Interesujące jest to, że sok pomarańczowy może zmniejszać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych poprzez zwiększanie pH moczu.

Badania pokazują również, iż szklanka świeżego soku pomarańczowego wypijana codziennie może chronić przez zachorowaniem na reumatoidalne zapalenie stawów.

Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia zbyt dużych ilości pomarańczy są choroby żołądka – nadkwasota czy też choroba wrzodowa, gdyż owoce cytrusowe mogą nasilać zgagę.

 

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

• Wartość energetyczna – 47 kcal

• Białko – 0,9 g

• Węglowodany – 11,7 g

• Tłuszcz – 0,1 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!