Chili con carne
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy posiekaną w kostkę papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 20 min. Paprykę kroimy w kotkę 1x1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając.

Jak podawać

Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (45)

Avatar
  • Baca Baca
    1429 dni temu
    Kurde, jutro to robię na obiad!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1501 dni temu
    bez kukurydzy???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1500 dni temu
    Kukurydza w chili con carne to opcjonalny składnik. Możemy ją dodać, możemy pominąć. W tym przepisie jej nie ma, ale zapewniamy, że danie jest pyszne! :)
  • Gość Gość
    1795 dni temu
    To nie jest danie Mexykanskie. Amerykański wymysł.

    odpowiedz

  • kemot25 kemot25
    1885 dni temu
    20 minut gotowania to za mało. W przepisie okrasy jest 1-1,5 godziny i wychodzi o wiele lepsze chilli

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1885 dni temu
    20 minut gotowania to za mało. W przepisie okrasy jest 1-1,5 godziny i wychodzi o wiele lepsze chilli

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2019 dni temu
    kminek to nie jest kmin rzymski, polecam zapamiętać

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2066 dni temu
    Swietne danie. Bardzo proste, chodz kminek polecam mielony. ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2081 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Meksyk Meksyk
    2227 dni temu
    No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html

    odpowiedz

  • Meksyk Meksyk
    2227 dni temu
    No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html

    odpowiedz

  • www www
    2228 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2257 dni temu
    Pyszne! zrobiłem raz, ale na jednym razie się nie skończy! :DD

    odpowiedz

  • wojtas wojtas
    2316 dni temu
    Bardzo dobre, rozgrzewające i sycące danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2440 dni temu
    Bardzo dobre jedzonko

    odpowiedz

  • Pisia Pisia
    2627 dni temu
    przepyszna, pozdrawiam z gorącego Konga cebulaczki :* :) Pjona

    odpowiedz

  • Gośćerazmus Gośćerazmus
    2627 dni temu
    ja z Etiopii
  • Gość Gość
    2680 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Korzystam regularnie, sprawdzony.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2734 dni temu
    lipa nie przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2735 dni temu
    Chili con carne- rewelacja. Dziękuje za przepis 😄

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2836 dni temu
    Czy na pewno dodać tylko 250 g mięsa? Na 4 porcje? Nie za mało?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2835 dni temu
    Tak, w przepisie używamy 250 g mięsa. Pamiętaj jednak, że dochodzi tutaj duża ilość warzyw :)
  • zamo zamo
    2885 dni temu
    bardzo często robię, świetne danie i przepis :D

    odpowiedz

  • donmexicano donmexicano
    2903 dni temu
    Kolego w oryginalnym chili meksykanskim nie ma kukurydzy, takze to Twoj przepis jest przekoloryzzowany, gratulacje dla autora, świetny dań 😎

    odpowiedz

  • lolololol lolololol
    2441 dni temu
    Ale "oryginalne chili meksykańskie" nie istnieje, przecież to przepis wymyślony w Teksasie...
  • Gość Gość
    3001 dni temu
    Wasz przepis na "Chili con carne" jest niepełny, bo brakuje w nim kukurydzy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3001 dni temu
    Właśnie, bo bez kukurydzy to danie wygląda mdło i nijako. Mało apetyczne.
  • Gość Gość
    2985 dni temu
    sam jesteś niepełny.
  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    2977 dni temu
    W oryginalnym przepisie nie ma kukurydzy, ona może być dodatkiem ale nie jest głównym składnikiem :)
  • Asia Asia
    2906 dni temu
    nigdy nie jadlam chilli con carne z kukurydza? to typowo po meksykansku?
  • Gość Gość
    3066 dni temu
    włąsnie się prychci :)

    odpowiedz

  • gość gość
    3153 dni temu
    Danie świetne, bardzo aromatyczne. Dodałabym więcej mięsa, ok. 400 g.

    odpowiedz

  • Azi Azi
    3153 dni temu
    Jakby ktoś miał problem z kminem rzymskim to zapewne znajdzie go w sklepie ze zdrową żywnością dzisiaj obleciałem pół Koszalina żeby go znaleźć a chili wyszło znakomicie

    odpowiedz

  • Chef Chef
    3551 dni temu
    Można użyć zwykłego kminku, to jest powszechnie stosowana przyprawa w kuchni meksykańskiej. Robiłem i polecam (chociaż nie robiłem dania dokładnie wg. tego przepisu).

    odpowiedz

  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    2977 dni temu
    Z braku laku można zamienić, ale tą przyprawę można dostać w każdym większym markecie. Należy też pamiętać, że kumin/kmin rzymski znacznie różni się smakiem i zapachem od zwykłego kminku.
  • Gość Gość
    3606 dni temu
    Niesamowite, robię już to 2 raz. Bardzo dobre danie w takim stylu meksykańskim. Ciezko tylko dostac kumin i papryczki chilly (o tej porze roku)

    odpowiedz

  • Kami Kami
    3625 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam, wyszło pyszne! Na pewno często będę je przyrządzała :)

    odpowiedz

  • mała Mi mała Mi
    4054 dni temu
    można dodać nasiona fenkułu - w każdej aptece koperek - herbatka z kopru włoskiego :) bo przecież chodzi o aromat

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4081 dni temu
    no tak troche jednak slabo polecac przepis ze skladnikiem ktorego nie ma sie w sprzedazy, moze by tak sie zaopatrzyc...?

    odpowiedz

  • Martynika Martynika
    4083 dni temu
    Cudowna potrawa ! polecam wszystkim tym, którzy lubią ostre smaki

    odpowiedz

  • Iza Iza
    4087 dni temu
    Zrobiłam. Pyszne, chodź dodałam nieco mniej ostrej papryki. Zachowałam przepis na przyszłość.

    odpowiedz

  • Kel Kel
    4087 dni temu
    Świetne - często robię. Fasola nie musi być czerwona - dobrze smakuje też biała. Zamiast świeżej papryczki można kupić halapenios w zalewie :) - zamiast placków tortila użyć gotowych Tacos. Można też z boku przygotowac sosy - guacamole + kwaśna śmietana (śmietanę dodaje się do każdego kęsa lub do tortili)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4090 dni temu
    W Lidlu jest kmin rzymski? Chyba muszę się uważniej przyglądać bo nie widziałam. Spotkałam jedynie w almie ale w całości, a nie zmielony :(

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    4092 dni temu
    Pyszne

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!