Cebula – jak ją kroić, by nie płakać?

Krojenie cebuli jest jedną z najmniej lubianych czynności w kuchni. Tuż obok obierania ziemniaków i… zmywania naczyń. Można powiedzieć, że jest to zadanie tak nielubiane, że aż doprowadza do łez. A może na odwrót?

Dlaczego cebula piecze w oczy?

Wbrew powszechnej opinii to nie zapach cebuli sprawia, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia się, gdy ją kroimy. Czasami wystarczy odsunąć się od deski do krojenia, ale niestety nie zawsze. Jak więc złagodzić nieprzyjemne uczucie szczypania oraz łzawienie oczu?

Sposoby na cebulę

Sposobów na cebulowe opary jest mnóstwo! Można użyć ochronnych okularów lub gogli, lecz jest to dość niepraktyczne rozwiązanie. Jedną z metod jest też zamrożenie cebuli przed krojeniem, ale to z kolei wymaga czasu i wcześniejszego przygotowania. Istnieje przekonanie, że pomaga też trzymany w zębach kawałek cytryny lub… zapałka.

Jednak jeśli żadna z powyższych metod nie wydaje Ci się wystarczająco praktyczna, mamy dla Ciebie jeszcze jeden, sprawdzony sposób! Przed krojeniem cebuli zanurz ją w zimnej, a najlepiej lodowatej wodzie. Drażniące opary zaczną reagować już w wodzie, która je zneutralizuje, a niska temperatura cieczy osłabi działanie ostrego gazu. Następnie zacznij krojenie cebuli od wycięcia z niej całej części z korzeniem i przejdź dalej do krojenia warzywa w piórka lub kostkę. Prawda, że proste? I skuteczne!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram