zobacz film Duszona karkówka  z cynamonem i musem z pieczonych jabłek

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • naczynie żaroodporne
  • blachę do pieczenia
  • sitko
  • folię spożywczą
  • papier do pieczenia
  • blender
  • rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół)

Marynata

Siekamy i rozcieramy 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku. Wyparzamy cytrynę i ścieramy skórkę z 1 połowy.
Do moździerza wrzucamy 10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny, posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.
Wszystko ucieramy na jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).

Karkówka

Kroimy wzdłuż 3 ząbki czosnku. Umytą i dobrze osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku. Mięso przekładamy do miski i nacieramy je marynatą. Miskę z karkówką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Warzywa

Pietruszkę i marchew kroimy w plastry, a seler i cebulę w kostkę. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pietruszkę, marchew i seler odkładamy do osobnej miski. Czosnek i cebulę odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię. Do warzyw w misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml), dodajemy cebulę i czosnek.
Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.

Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli wino się mocno zredukowało, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C – termoobieg). Pieczemy 1,5-2 godzin.

 

Mus z pieczonych jabłek

Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Na blasze układamy papier do pieczenia.
Pokrojone na ćwiartki jabłka układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.
Gdy jabłka są już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane jabłka przekładamy do sita i przecieramy do miseczki. Do musu dodajemy około 40 g chrzanu. Mieszamy.

Jak podawać

Wyjmujemy karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry. Najpierw na talerz wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso. Całość dekorujemy 1-2 gałązkami świeżego tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • kuchareczka kuchareczka
    1027 dni temu
    mi bardzo smakowało ciekawy smak

    odpowiedz

  • Rozczarowana Rozczarowana
    1614 dni temu
    Połączenie karkówki z cynamonem, kolendrą to nie mój smak a właściwie wielkie rozczarowanie. Jedynie mus z jabłek z chrzanem był smaczny i uratował karkówkę przed wyrzuceniem. Nie polecam

    odpowiedz

  • Martusia Martusia
    2435 dni temu
    mam pytano: a czy można karkówkę piec w plastrach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2435 dni temu
    Nie sugerujemy takiej zamiany :)
  • miki miki
    3117 dni temu
    Autorzy przepisów zapominają, że bardzo dużo ludzi posiada stare kuchenki z ze zwykłym gazowym piekarnikiem, w którym nie ma udogodnień typu termoobieg lub góra-dół, tylko zwykły palnik na dole.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3482 dni temu
    Agnieszko świetnie sprawdzą się tu klasyczne gotowane ziemniaczki.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3484 dni temu
    Z czym podać taką karkówkę? Co się będzie komponować?

    odpowiedz

  • Magika Magika
    3504 dni temu
    Łatwe i pyszne. Warte polecenia i stałego miejsca w domowym menu.

    odpowiedz

  • Paweł Kielc Paweł Kielc
    3763 dni temu
    Świetny przepis. Robiłem już dwa razy i za każdym razem się udał. Faktycznie, nie trzeba soli - jedyna modyfikacja, jaką wprowadzam to marynowanie prawie dobę :)

    odpowiedz

  • Z. Z.
    3869 dni temu
    Czy zamiast karkówki można spróbować ze schabem? Ktoś próbował takiej konfiguracji?

    odpowiedz

  • Firletka Firletka
    3957 dni temu
    Świetne mięsko! Robiłam już 3-4 razy ale, według mnie, najlepsze efekty są po 4 godzinach marynowania.

    odpowiedz

  • likutka likutka
    4062 dni temu
    Jeśli ktoś lubi ciekawe smaki to polecam! Podniebienie będzie na pewno pozytywnie zaskoczone! Dla mnie bomba!

    odpowiedz

  • dorotinka dorotinka
    4134 dni temu
    Polecam gorąco! Ta duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek jest przepyszna! Pozdrawiam :-)

    odpowiedz

  • kasiag kasiag
    4171 dni temu
    Super, weszło do domowego menu, tylko zamiast wina dałam 20 ml octu winnego z winogron i dolałam resztę wody. Pychota, polecam:-)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4178 dni temu
    Przepis bardzo nam smakował, zrobiliśmy go od A do Z jak Pan Karol podał i wyszło przepyszne. Sól to biała śmierć ale jak Wam jej brakowało to trzeba dodać nie każdy musi ją dodawać. Można przecież sobie potrawę dosolić na talerzu nie na odwrót!!! Ogólnie polecam ją stopniowo ograniczać a potem to już się nie czuje że nie dosolone!!! :)

    odpowiedz

  • jurasN jurasN
    4180 dni temu
    Wielu z recenzentów brakuje soli w potrawie. Niesłusznie. Dlaczego? Bo nauczyliśmy nasze polskie podniebienia do NADMIARU soli, której średnio spożywamy 3 x więcej niż wymaga tego nasz organizm. Ja już dłuższy czas używam bardzo mało soli i mi jej już teraz nie brakuje. Organizm da się nauczyć wymagania mniejszej ilości soli. W części "co kupić" nie dostrzegłem selera, o którym się pisze w części "jak zrobić". Wskutek tego zaistniały dwie konsekwencje: 1. W trakcie pracy musiałem ją przerwać na szybką wycieczkę do osiedlowego sklepu po seler, 2. Zgadywałem ile selera użyć. Uwaga formalna do przepisu.

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4195 dni temu
    niestety pierwszy nie wypał - jadalne ale to nie jest to potrawa którą powtórzymy - jedynie mus bardzo dobry, ciekawy. Jedynym plusem jest fakt że do mięsa nie dodaje się soli

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4195 dni temu
    Beniukol, Oczywiście, możesz dodać do marynaty soli – płaska łyżeczka powinna wystarczyć.

    odpowiedz

  • beniukol beniukol
    4195 dni temu
    brakuje jej soli i pieprzu tak smak super a zapach aż miło,strasznie długo trzeba przygotowywać ale smak to wynagradza

    odpowiedz

  • BENIUKOL BENIUKOL
    4195 dni temu
    karkówka super ,czy do marynaty nie trzeba dodać soli bo bez tego coś jej brakuje no i strasznie długie przygotowanie

    odpowiedz

  • Efka Efka
    4198 dni temu
    Karkówka mięciusieńka, całkiem nowy smak. Proste w przyrzadzeniu , ale czasochłonne (krojenie) Polecam|!

    odpowiedz

  • Karmelka Karmelka
    4202 dni temu
    Mam pytanie - w całej potrawie nie ma ani odrobiny soli?? Czy to przeoczenie??

    odpowiedz

  • karolina karolina
    4204 dni temu
    właśnie się piecze :D ... warzywa na patelni skosztowałam były hmm dziwne, ale smaczne :) no a marynata do karkówki daje zarąbisty zapach (a ja już wiem wreszcie jak pachnie kolendra :) ) już się nie mogę doczekać efektu końcowego :)

    odpowiedz

  • kokoska kokoska
    4205 dni temu
    Ostatnio Okrasa dyktuje mi co mam w niedzielę ugotować na obiad. I dobrze na tym wychodzę... Dzięki

    odpowiedz

  • kokoska kokoska
    4205 dni temu
    Ostatnio Okrasa dyktuje mi co mam w niedzielę ugotować. I dobrze na tym wychodzę... Dzięki!

    odpowiedz

  • ilona ilona
    4205 dni temu
    Zrobiłam dziś na obiad. Tylko moje przywiązanie do soli i pieprzu zwyciężyło i doprawiłam nimi mięso. I troszeczkę mniej dałam cynamonu i ziarenek :) Wyszło pyszneee. Warzywa przeszły słodkawym smakiem mięsa, a mięso wytrawnymi warzywami. Mus idealnie pasował do karkóweczki. POLECAM

    odpowiedz

  • betty6 betty6
    4206 dni temu
    Cześć: Okrasa karkóweczka niebo w gębie:) Jesteś wielki.

    odpowiedz

  • zgred zgred
    4206 dni temu
    Bezwzględnie sól i pieprz do marynaty!!!! Dodałbym też trochę pikanterii...

    odpowiedz

  • kurczak kurczak
    4208 dni temu
    Kurcze Okrasa nie zawodzi :) proste a niesamowite - polecam!

    odpowiedz

  • greku greku
    4208 dni temu
    Calkiem niezla wyszla :)

    odpowiedz

  • marta marta
    4208 dni temu
    Przepis rewelacyjny! mięso pyszne, warzywa jeszcze lepsze, a mus ... pychota!!! polecam, to nic trudnego :)

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4209 dni temu
    Zachęcam do przeczytania mojej NIESPONSOROWANEJ recenzji tego przepisu. http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-8-Vol-2.html

    odpowiedz

  • Aga Januszewska Aga Januszewska
    4209 dni temu
    ..."NO CHODŹ DZIEWCZYNKO"... :) ciekawy przepis, ale nie wiem czy się odważę, na karkówkę z cynamonem...chrzanu nie lubię, no chyba,że robię sos tatarski...ale mąż powinien być zadowolony z takiego połączenia ;) jak upichcę dam znać jak wyszło ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!