zobacz film Jak kroić zioła?

Świeże zioła to doskonały dodatek do serwowanych przez nas dań. To one wpływają na przygotowywane potrawy, sprawiając, że ich smak i zapach stają się bardziej aromatyczne. Dodawane do dań wytrawnych, takich jak schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie czy aromatyczny pstrąg w ziołach, cieszą oko i pobudzają apetyt, dlatego trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie.

Jaką techniką siekać zioła?

Jednak podczas gotowania zioła często trzeba posiekać. Jak zrobić to prawidłowo? Krojenie każdego listka z osobna to zdecydowanie zbyt dużo pracy! Są jednak sposoby, które pozwalają posiekać zioła, takie jak: pietruszka, bazylia, koperek czy tymianek, w mgnieniu oka. Jedną z najbardziej popularnych technik krojenia ziół w kuchni jest cross chopping — to technika, która umożliwia krojenie ziół, które charakteryzują się większą objętością, i którą stosujemy wtedy, kiedy zioła są już wstępnie pokrojone.

Jak prawidłowo kroić zioła?

Jak to wygląda w praktyce? Kładziemy nóż na desce. Jedną ręką trzymamy mocno czubek noża, a drugą dociskamy jego przeciwną część, tak aby podczas siekania przesuwać nożem po całym produkcie. W taki sposób otrzymujemy idealnie posiekane listki ziół, którymi możemy doprawić naszą potrawę.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram