Okrasa łamie przepisy Zupa dyniowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek rozgniatamy i jak najdrobniej siekamy.

2. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.

3. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i wszystkie razem obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła.

4. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki. Łączymy je w garnku z przesmażonymi warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczką papryki cayenne, kilkoma ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie. Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej, lekko osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut.

5. Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i można go zmiksować na krem za pomocą blendera. Zanim jednak przystąpimy do miksowania, należy usunąć z garnka liście laurowe i ziele angielskie.

6. Gotową zupę nalewamy do talerza. Wyjątkowy smak potrawie nada pokruszony wędzony twaróg. Danie podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    880 dni temu
    Uwielbiam :) Ja też daję do zupy seler i pietruszkę. Uważam, że dodają zupie charakteru. Nie rozumiem, dlaczego w większości przepisów w internecie jest marchew...Jest za słodka!

    odpowiedz

  • Lucyna Lucyna
    1220 dni temu
    Zupka pycha, bardz wszystkim smakuje, dziękuję pozdrawiam

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    1937 dni temu
    Sugeruję zawinąć zioła w gazę opatrunkową żeby nie szukać ich potem po patelni

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1935 dni temu
    Dobry trik! :)
  • Marta Marta
    2686 dni temu
    Wyszła dokładnie jak na zdjęciu :) Polecam dodać prażone pestki dyni lub nasiona słonecznika :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2693 dni temu
    Przepis pierwsza klasa Polecam.

    odpowiedz

  • Ewelaaa Ewelaaa
    3767 dni temu
    Okrasa to najlepszy kucharz na swiecie uwielbiam z nim gotowac!

    odpowiedz

  • uz uz
    4162 dni temu
    a ja nastepnym razem dodam szczypte cayenne bo cos przesadzilam i wyszla za ostra :) dobra fajna zupa

    odpowiedz

  • rafal wielgosz rafal wielgosz
    4170 dni temu
    a ja zmodyfikowałem ten przepis i zamiast wędzonego twarogu dodałem ugrilowany na chrupko bekon można dodać także zacierki smakuje super

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!