Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- praskę do czosnku
- łyżkę cedzakową
- ręcznik papierowy
Krok 1: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.
Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY ARANCINI
Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Zaklejamy arancino dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz.
Arancini obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju.
Gotowe arancini odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z listkami świeżej bazylii oraz gałązką pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne
przepisy
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!
Kokosowy pudding ryżowy z mango
Idealna opcja dla fanów słodkich deserów: delikatny pudding w egzotycznym stylu oczaruje swym smakiem i zapachem!
Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!
Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Risotto z pieczarkami
- Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
- Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Koktajl tiramisu
- Koktajle na detoks
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Paglia e fieno – makaron z groszkiem
- Domowe croissanty
- Chicago’s pizza
- Banana split
Komentarze (5)
924 dni temu
Witam. Jestem kucharzem od 23 lat i pracowałem w paru miejscach na świecie . Ten przepis to gniot. Tak się nie robi arancia di riso. Zmieńcie specjalistów. Pozdrawiam
odpowiedz
112 dni temu
Lansują się, mało gotowania w gotowaniu, musiałem przewijać a i tak słabo to wyglada.
2009 dni temu
Czy jest możliwa alternatywa dla parmezanu?
odpowiedz
2009 dni temu
Drogi Gościu, parmezan ma bardzo charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z pozostałymi dodatkami w arancini. Jeśli jednak chcesz go wymienić na inny ser, polecamy Grana Padano.
1513 dni temu
grana padano