Babka serowa z pomarańczami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik nagrzany do temperatury 190°C
  • formę do babki

KROK 1. Karmelizowanie filetów z pomarańczy

Ścieramy skórkę z pomarańczy. Obieramy pozostałą skórę i wycinamy z miąższu filety, które kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni karmelizujemy 120 g cukru, dodajemy otartą skórkę, filety oraz pozostały sok z pomarańczy. Całość chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.

 

KROK 2. Łączymy masę serową z pomarańczami

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na dwie części i tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu.

Jajka ubijamy z pozostałym cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy twaróg, nasionka laski wanilii oraz roztopione masło. Dodajemy pomarańczę i delikatnie mieszając, wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

KROK 3. Pieczemy babkę

Wlewamy masę do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy ciasto w formie na 15 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.

KROK 4. Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy czekoladę i miękkie masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

KROK 5. Dekorujemy ciasto

Wystudzoną babkę oblewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (39)

Avatar
  • Patrycja Patrycja
    365 dni temu
    Robię tę babkę co święta. Pyszna i wilgotna. Nasz ulubiony przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1446 dni temu
    Niestety wyszedł mi zakalec 🙄

    odpowiedz

  • Daga Daga
    1495 dni temu
    to pyszne, pominęłam pomarańcze i dodałam sok z cytryny. Gotowe ciasto polalam lukrem z sokiem cytrynowym. Rewelacyjna, wilgotna babka. Polecam!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    2190 dni temu
    Niestety, po wyjęciu z piekarnika babka opadła :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2193 dni temu
    Proszę o podanie wymiarów formy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2192 dni temu
    Forma powinna mieć ok. 22-23 cm średnicy.
  • Gość Gość
    2525 dni temu
    witam. czy zamiast twarogu mozna uzyc serka mascarpone? :)

    odpowiedz

  • Olga Olga
    2544 dni temu
    Och jak ja sie juz nie moge doczekan swiat. zawsze mi do takich babaek smakuje herbatka i jest idealnie. myślę, że herbatka owocowa moja garden citrus z teekanne bedzie idealna. Cytrusmi sie z wielkanocą kojarzą tak samo ja babka

    odpowiedz

  • Ewa L Ewa L
    2691 dni temu
    Babka wyszła pyszna :)

    odpowiedz

  • Nita Nita
    2918 dni temu
    Babka wyszła pyszna i piękna :) Zero zakalca. Dziękuję za super przepis.

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    2922 dni temu
    U mnie też zakalec po całości :) chociaż robiłem idealnie według podanego przepisu. Ktoś umie odpowiedzieć dlaczego tak się mogło stać??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2921 dni temu
    najlepiej by produkty były w pokojowej temperaturze (karmelizowane pomarańcze nie mogą być gorące!), a mąka i proszek dobrze przesiane.
  • Gość Gość
    2923 dni temu
    Masakra, od dołu do góry wyszedł zakalec. Po całości. Dlaczego? Jak to możliwe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2921 dni temu
    Czy wystudziłaś/łeś karmelizowane pomarańcze? Łączone produkty powinny mieć podobną, pokojową temperaturę.
  • Izabela M. Izabela M.
    2923 dni temu
    no szkoda, że mi nie odpisaliście.... zzadałam pytanie w dzień roboczy w południe... na Święta chciałam tą babkę zrobić no i nie bardzo wiem jak postąpić z tą pomarańczą :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2923 dni temu
    Robię już drugi raz, pierwszy w formie babki a teraz muffiny, pomarańcze obralam też z tych skórek otaczających cząstki pomarańczy, pokroiłam nie zbyt drobno i tak się to rozpadło w trakcie gotowania z cukrem. Wyszło super, bez zakalca.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2921 dni temu
    Trik na filetowanie pomarańczy znajdziesz na naszej stronie: http://kuchnialidla.pl/product/filetowanie-pomaranczy :)
  • Magda Magda
    2924 dni temu
    Witam,w którym momencie dodajemy płatki migdałowe (30g) do ciasta,pomijając te do ozdoby.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2924 dni temu
    W składnikach na CIASTO są podane płatki migdałowe – 30 g. Oprócz tego w składnikach DODATKOWO również podane są płatki migdałowe. Czy 30 g płatków dodajemy do masy serowej. Czy płatki są wyłącznie do posypania polewy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2921 dni temu
    Płatków migdałowych używamy tylko do dekoracji - dziękujemy za spostrzegawczość :) Już poprawiamy :)
  • Izabela M. Izabela M.
    2925 dni temu
    a o co dokładnie chodzi z filetowaniem tej pomarańczki? Bo nie bardzo wiem jakie kawałki i jakiej wiellkości powinnam z tego osiągnąć... :( "wycinamy z miąższu filety, które kroimy na mniejsze kawałki. " czyli filety to są te poszczególne części, z których jakby się składa cała pomarańcza? i to jeszcze na kawałki pokroić? :D fajnie by było mieć fotkę wielkości tych kawałeczków :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2921 dni temu
    Trik na filetowanie pomarańczy znajdziesz na naszej stronie: http://kuchnialidla.pl/product/filetowanie-pomaranczy :) Każdy filecik kroimy po prostu na dowolnej wielkości, mniejsze kawałki (np. około 1 cm).
  • Gość Gość
    2926 dni temu
    Witam. Te 190 stopni to z termoobiegiem czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2926 dni temu
    Bez termoobiegu. Opcja grzania góra-dół.
  • Gość Gość
    2929 dni temu
    Nie zrobi sie zakalec od tych kawalkow pomaranczy w srodku? Przeciez one sie nie rozpuszcza! Jeszcze jedno - moze byc pol maslo I pol marg.Kasia , bo nie chce isc do sklepu?.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2929 dni temu
    Drogi Gościu, zakalec nie powinien się zrobić. A do wypieku możesz użyć masła i margaryny :)
  • Gość Gość
    2188 dni temu
    Niestety wychodzi zaklęć ja wszystko miałam w temp pokojowej, maka przesiana etc. Myślę że od tych pomaranczy
  • Gość Gość
    2929 dni temu
    Jaki ser twarogowy ma byc?Z wiaderka czy w formie kostki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2929 dni temu
    Gościu, babka wyjdzie z twarogu z wiaderka oraz takiego z kostki. Jeśli używasz kostki, pamiętaj, by przed użyciem zmielić ser!
  • Gość Gość
    2929 dni temu
    Babka wyszła pyszna. Bardzo prosta i szybka. AUB

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2932 dni temu
    Czy zamiast formy do babki można użyć formy do muffinów?

    odpowiedz

  • aaa aaa
    2925 dni temu
    podbijam pytanie bo tez jestem ciekawa czy mozna...?
  • Gość Gość
    2923 dni temu
    Wpadłam na ten sam pomysł, właśnie się pieką , wychodzi aż 48 sztuk
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2921 dni temu
    Można :) Tylko pamiętaj, że muffiny szybciej się wypiekają.
  • Gość Gość
    2935 dni temu
    Wie ktoś może kiedy Paweł Małecki ma urodziny? Bo w internecie jest podane tylko że się urodził w 1976 r.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2934 dni temu
    Drogi Gościu, zapraszamy na czat z Pawłem Małeckim jutro o godzinie 15:30 na Facebooku - https://www.facebook.com/lidlpolska/photos/a.310964302302655.74283.262228993842853/1034552573277154/?type=3&theater
  • Gość Gość
    2935 dni temu
    Szkoda że nie ma filmiku, ale czekam na kolejne tygodnie i filmiki z Pawłem Małeckim na Wielkanoc ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2939 dni temu
    Znowu bez filmiku?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2938 dni temu
    W razie konkretnych pytań o przepis - chętnie pomożemy :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!