Czysta piętnastka

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Environmental Working Group to amerykańska organizacja non profit, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych. Jej celem jest informowanie społeczeństwa i zwiększanie świadomości w zakresie wpływu pestycydów oraz innych substancji na nasze zdrowie.

EWG co roku publikuje listę „Czysta 15”, na której znajdują się warzywa i owoce najmniej skażone pestycydami. Environmental Working Group podkreśla, że wystawianie się na szkodliwe działanie substancji chemicznych jest niebezpieczne dla naszego zdrowia – niektóre toksyny atakują układ nerwowy i odpornościowy naszego organizmu. Jednak warzywa i owoce są tak nieocenionym źródłem witamin oraz składników mineralnych, że nie można ich wykluczyć z codziennej diety. Dlatego też warto zwrócić uwagę na te, w których zawartość pestycydów jest najmniejsza.

W trakcie badań stwierdzono między innymi, że tylko 1% przebadanych awokado zawierało jakikolwiek pestycyd. Ponad 80% testowanych ananasów, kiwi, owoców mango oraz papai nie wykazywało żadnego śladu chemicznych pozostałości.

Oczywiście badania dotyczą rynku amerykańskiego, jednak zwracają wyraźnie uwagę na to, by rozważnie podchodzić do zakupu warzyw i owoców.

„CZYSTA 15”

1. Awokado

2. Kukurydza

3. Ananas

4. Kapusta

5. Groszek cukrowy mrożony

6. Cebula

7. Szparagi

8. Mango

9. Papaja

10. Kiwi

11. Bakłażan

12. Grejpfrut

13. Melon

14. Kalafior

15. Bataty (słodkie ziemniaki)

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!