zobacz film

Dla Pawła Małeckiego cukiernictwo nie ma żadnych tajemnic! Efektowna polewa truskawkowa, która wygląda niczym obrazki z kosmosu i w której można się przejrzeć niczym w lustrze? Nie ma problemu! Paweł przygotuje ją w kilka minut! Obejrzyj najnowszy trik i zobacz, jak przygotować polewę, która zachwyci nie tylko wyglądem, ale także owocowym smakiem! Oblany nią tort uświetni każde przyjęcie urodzinowe!

Składniki

  • owoce (truskawki, maliny, jagody) – 400 g
  • cukier – 180 g
  • syrop z agawy – 110 ml
  • żelatyna – 35 g
  • woda do namoczenia żelatyny – 50 ml
  • czekolada biała – 1 tabliczka
  • biały barwnik spożywczy, płynny 

Krok 1: Zagotowujemy owoce

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Owoce dokładnie miksujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito. Do garnka wlewamy połowę przetartych owoców. Dodajemy cukier i syrop z agawy. Podgrzewamy na wolnym ogniu.

Krok 2: Łączymy składniki polewy

Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokruszoną czekoladę, a następnie rozpuszczoną żelatynę. Gdy cała masa będzie już jednolita i wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy pozostałą część owoców. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Do polewy dodajemy barwnik

Masę przelewamy do jednej dużej miski. Następnie część masy rozlewamy do dwóch mniejszych miseczek – do jednej odrobinę więcej niż do drugiej. Największą ilość masy pozostawiamy w dużej misce. Do masy w dwóch mniejszych miskach dodajemy biały barwnik i podobnie jak wcześniej – do jednej miseczki więcej barwnika, a do drugiej mniej. Masy powinny mieć różne kolory. Do pozostałej masy wlewamy najpierw polewę o ciemniejszym odcieniu, a następnie tę jaśniejszą. Lekko potrząsamy miską i wylewamy gotową polewę na tort. Gdy podczas przygotowywania polewa zbyt mocno się zetnie, wkładamy ją na kilka minut do mikrofalówki, aby miała płynną konsystencję.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram