zobacz film

Jak zrobić jadalny papier

Jadalny papier możesz wykorzystać na wiele sposobów, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne – wymaga tylko odrobiny cierpliwości! Kinga Paruzel pokaże Ci, jak przygotować taki papier z mango! Pamiętaj, że do przygotowania jadalnego papieru najlepiej wykorzystać dojrzałe owoce – mogą to być chociażby truskawki. Owoce wystarczy zmiksować i wysuszyć w piekarniku! A tak przygotowany papier możesz wykorzystać do dekoracji ciast, deserów czy babeczek!

Składniki

  • mango – 1 szt.
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • syrop z agawy – 3 łyżki

Przygotuj

  • blender
  • matę sylikonową lub papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 80°C

Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładką masę razem z sokiem z cytryny i syropem z agawy. Rozprowadzamy masę na grubość około 0,5 cm na macie sylikonowej lub papierze do pieczenia. Suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 80°C przez 6-8 godzin. Kiedy masa nie będzie kleić się do dłoni, wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. Kroimy w długie paski i zwijamy.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram