zobacz film

Przygotowanie mleka roślinnego nie należy wcale do zadań trudnych! Wystarczy blender, garść migdałów lub innych orzechów i woda! Mleko migdałowe możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Zaczynając od najprostszego, czyli od dodania go do kawy! Możesz nim także zastąpić mleko krowie w wielu przepisach – na naleśniki, gofry, różnego rodzaju ciasta i ciasteczka! Przygotuj mleko migdałowe razem z DG – zobaczysz, że nie zajmie Ci to wcale dużo czasu!

Składniki

  • migdały (blanszowane/obrane ze skórki) – 1 szklanka
  • woda – 4 szklanki
  • syrop klonowy lub syrop z agawy

Przygotuj

  • blender
  • gazę
  • migdały obrane ze skórki i namoczone w wodzie przez noc (12 godzin) 

Przygotowanie

Obrane ze skórki migdały namaczamy przez całą noc (12 godzin), następnie płuczemy je i odcedzamy. Wrzucamy do misy blendera. Zalewamy 4 szklankami wody i blendujemy. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie mleko. Do mleka dodajemy syrop klonowy lub syrop z agawy, mieszamy i przelewamy do dzbanka lub szklanej butelki. 

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram