zobacz film

SKŁADNIKI

  • daktyle – 1 szklanka
  • sok z czerwonych pomarańczy – ok. ½ l
  • orzechy włoskie – 250 g
  • kakao – 1 łyżka + niewielka ilość do obtoczenia trufli
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki + niewielka ilość do obtoczenia trufli
  • cynamon – ½ łyżki
  • olej kokosowy – 1 łyżka

DEKORACJA (do wyboru)

  • wiórki kokosowe
  • kakao
  • nasiona chia
  • sezam
  • płatki migdałów
  • ziarna słonecznika

PRZYGOTUJ

  • blender kielichowy lub rozdrabniacz

KROK 1: NAMACZAMY DAKTYLE

Daktyle zalewamy sokiem z czerwonych pomarańczy (można także użyć ciepłej wody) i moczymy je, aż zmiękną.

KROK 2: MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Orzechy włoskie, kakao, wiórki kokosowe i cynamon miksujemy przez ok. 15 sekund.

Do masy dodajemy namoczone i odcedzone daktyle oraz olej kokosowy. Całość miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa (jeżeli masa jest za sucha, należy dodać odrobinę soku, jeżeli za mokra, wsypujemy wiórki kokosowe).

KROK 3: FORMUJEMY TRUFLE

Z gotowej masy formujemy równej wielkości kulki i obtaczamy je w ulubionych dodatkach.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram