Kulinarna mapa Włoch

Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z pizzą, makaronami, risotto i świetną oliwą. Jednak kraj ten skrywa znacznie więcej wspaniałych potraw i produktów. Kuchnia tego kraju słynie wbrew pozorom ze swojej różnorodności, a każda kraina dumna jest ze swoich regionalnych produktów i dań. Zanim więc wybierzecie się w kulinarną podróż po Włoszech, sprawdźcie, z jakich dań bądź składników słyną poszczególne regiony!

Północ-południe

Co łączy wszystkie regiony? Wysoka jakość produktów, proste i szybkie dania oraz miłość Włochów do celebrowania każdego posiłku. Pozornie podział kulinarny kraju jest prosty: północ to dania z ryżem i mięsem, sycące, z dużą ilością masła, południe zaś słynie z lekkich makaronów, oliwy i owoców morza. Różnice te wiążą się z odmiennym klimatem w obu częściach kraju. Północ smagana jest zimnym, alpejskim wiatrem, południe zaś skąpane w gorącym słońcu. Jednak kuchnia Włoch tak naprawdę różni się w każdym regionie kraju i jest ściśle związana z położeniem geograficznym, historią oraz tradycją danego miejsca.

Kraina risotta i polenty

Północny wschód Włoch to kraina, w której łączą się różne kultury i mieszają odmienne potrawy. Wenecja Julijska, na terenach której leży Triest, od zawsze przyciągała podróżników z całego świata. Kuchnia w tym miejscu jest niezwykle różnorodna – charakterystyczne są dla niej potrawy węgierskie, austriackie, słoweńskie, chorwackie i włoskie oczywiście. W Wenecji Euganejskiej przeważa już kuchnia włoska. Na stołach goszczą głównie kukurydza, fasola i ziemniaki. Przysmakiem regionu jest jota – włoski kapuśniak na bazie fasoli, ziemniaków i kiszonej kapusty. W dolinie Padu, która niezwykle sprzyja uprawom ryżu, króluje risotto. Z mięsem, warzywami, pysznymi sosami. Zawsze sycące, pełne smaków i aromatów. W Wenecji risotto serwuje się najczęściej z łatwo dostępnymi szparagami i owocami morza. To z tego regionu pochodzi również słynna, żółta polenta – prosta, chłopska potrawa przygotowywana z kaszy kukurydzianej.

Zapraszamy na gnocchi!

Graniczący z Wenecją Trydent-Górna Adyga słynie z najpopularniejszych włoskich klusek – gnocchi. Podobne do polskich kopytek gnocchi podaje się z sosami jako samodzielne danie lub do mięs.

Wyśmienite sery z północnego zachodu

Północno-zachodnie Włochy różnią się w znacznym stopniu od wschodu. Dolina Aosty i Piemont to krainy żyzne, pełne fantastycznego wina, dziczyzny, luksusowych trufli i charakternych serów. To stąd pochodzi podpuszczkowa fontina i produkowana od 879 roku gorgonzola. Gorgonzola komponuje się nie tylko z daniami wytrawnymi, ale też ze słodkimi owocami, na przykład gruszkami. Miłośnicy kuchni lokalnej rozkoszują się zaś prostym, lecz wykwintnym połączeniem gnocchi i sosu z gorgonzoli.

Drogą na południe po wyśmienite szynki

Podróżując na południe, w kuchni włoskiej znajdziemy coraz więcej owoców morza, świeżych ryb, pesto i oliwy. Genua oraz Bolonia słyną z fantastycznych mięs: szynki parmeńskiej oraz mortadeli, Modena zaś z produkcji najwyższej jakości octu, który jest uwielbiany przez mieszkańców całego kraju i znany na całym świecie. Skrapia się nim mięsa, sałatki, pieczywo, a nawet desery.

Jednak wszystkie drogi (również kulinarne) prowadzą do Rzymu…

Rzym to stolica kraju i stolica dobrego jedzenia. Spróbujecie tam wszystkich rarytasów z całych Włoch: spaghetti carbonara , risotto alla romana, pizzy z cienkim i chrupiącym spodem oraz fantastycznego deseru tiramisu o intensywnym aromacie kawy (lokalny przysmak wywodzący się z Toskanii). Prócz wysokiej jakości mięs skosztujecie tu również fantastycznych, regionalnych serów i słynnych pomidorowych zup. Kraina ta przyniesie dużo satysfakcji kulinarnej fanom ostrych potraw, ponieważ mieszkańcy Abruzji i Molise są miłośnikami peperoncino – małych papryczek słynących ze swojej ostrości.

Pizza i pasta, czyli gorące południe

Południe Włoch to morze, słońce i bujna roślinność. To kraina cytrusów, brzoskwiń, moreli, oliwek, krzewów winnych i drzew orzechowych. To bakłażany i aromatyczne, słodkie pomidory. Na ich bazie powstają fantastyczne sosy do najsłynniejszych dań regionu – makaronów i pizzy. Potrawy te nie mogłyby istnieć bez mozzarelli , która pochodzi właśnie z południa Włoch. Najprostsze dania są tymi najsmaczniejszymi – makaron lub ciasto na pizzę z pszenicy durum, słodki od octu balsamicznego sos pomidorowy, rozpływająca się mozzarella oraz listki bazylii to składniki dania idealnego.

Południe Włoch obfituje w gaje oliwne i winnice. Skromna, lecz zawsze świeża i pyszna kuchnia opiera się tu na rybach, owocach morza i oliwie z oliwek najwyższej jakości. Do posiłków podawane są zaś lekkie, cytrusowe, słoneczne wina, które są chlubą nie tylko południa, ale też całego kraju.

Wyprawa do Włoch to podróż do krainy wyjątkowych smaków i aromatów. Czy wybierzecie północ czy południe, zależy od Waszych upodobań kulinarnych. Jednak jednego zawsze możecie być pewni – różnorodność kuchni włoskiej z pewnością podbije Wasze serca!

Trwa ładowanie komentarzy