Bouquet garni

Czy rzecz, której nazwa kojarzy się z bukietami, może mieć zastosowanie w kuchni? Może! A my wyjaśnimy dlaczego. Bouquet garni, czyli bukiet ziołowy, jest jedną z wizytówek francuskiej sztuki kulinarnej.

Jak zrobić własny bukiet?

Jak go zrobić? Należy wziąć oregano, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, zawinąć zioła w szeroki liść pora i całość owinąć sznurkiem. Taką wiązankę (chyba już jest jasne, skąd wzięła się nazwa) dodajemy do gotującej się potrawy – zupy, gulaszu lub pieczeni. Efekt? Oszałamiający bukiet smakowy i zapachowy, który tworzą gotujące się razem zioła. Podpowiadamy – najlepiej smakuj potrawę podczas gotowania i wyciągnij bouquet garni, gdy stwierdzisz, że aromat jest już dostatecznie intensywny.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram