zobacz film Brownie z orzechami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (nie podgrzewamy zbyt mocno).

Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.

3 jaja wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.

Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy i pistacje. Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku).

Ciasto dekorujemy kakao i pokrojonymi pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (44)

Avatar
  • libi100 libi100
    225 dni temu
    ciasto fajnie wyszło ale,za pierwszym razem orzechy mi się spaliły

    odpowiedz

  • Gość Gość
    603 dni temu
    Orzechy na 200 stopni i 10 minut spalily die na czarne :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    600 dni temu
    Każdy piekarnik jest inny, przez co orzechy mogły ulec spaleniu. Radzimy obserwować orzechy w piekarniku lub jeśli chcesz mieć nad nimi większą kontrolę możesz uprażyć je na suchej patelni :)
  • Gość Gość
    598 dni temu
    U mnie podobnie orzechy spalone a były w piekarniku 12 min w 200 stopni z termoobiegiem..
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    598 dni temu
    Zalecamy obserwowanie pieczenia orzechów. każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, więc warto sprawdzać :)
  • Gość Gość
    588 dni temu
    W przepisie jest napisane zeby piec w 165 stopniach a nie 200
  • Gość Gość
    681 dni temu
    Czy pistacje mogą być solone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    681 dni temu
    jak najbardziej!
  • Ola Ola
    741 dni temu
    Smakowo wyszło wyborne! :) Wysokość upieczonego wynosi do 1cm, czy tak jest ok? Jednak konsystencja wydaje mi się idealna - wierzch podpieczony, chrupiący a w środku wilgotne, no i smak!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    836 dni temu
    bardzo dobre, polecam

    odpowiedz

  • ruda ruda
    865 dni temu
    czy zamiast masła można dodać margarynę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    865 dni temu
    ruda, rekomendujemy masło, jednak taka zamiana nie powinnam wpłynąć na strukturę ciasta.
  • Gość Gość
    913 dni temu
    jest rewelacyjne - najlepsze na drugi i trzeci dzień. pycha

    odpowiedz

  • Laru Laru
    937 dni temu
    Najlepsze, jakie robiłam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    996 dni temu
    przepyszne brownie, wszyscy goście byli zachwyceni :)

    odpowiedz

  • Magda Lena Magda Lena
    1007 dni temu
    Hei! Brownie z waszego przepisu robiłam już 3 raz, poprzednie wyszły znakomicie, fantastyczne ciasto! Jednak tym razem mimo fantastycznego smaku przez "gumowatą" konsystencję niemal nie nadaje się do zaserwowania, co mogło być powodem?? Trzymałam się dokładnie przepisu, jedyna zmiana to to że dodałam 2 jaja zamiast trzech ale były naprawdę duże.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1057 dni temu
    Moge upiec ciasto w w tortownocy o średnicy 30cm zamiast blaszce 25x20cm?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1056 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zrobić w takiej formie :)
  • Lara Lara
    1176 dni temu
    ciasto naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu. Wyszło pyszne, najlepsze brownie jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.

    odpowiedz

  • Karolina Sz Karolina Sz
    1210 dni temu
    Znakomite!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1218 dni temu
    Zamiast pistacji dodałem płatki migdałów. Wyszło smaczne ; )

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1234 dni temu
    Piotrze, brownie jest z zasady niskim ciastem. Zwiększanie ilości ciasta (i jego wysokości) może być ryzykowne, ciasto z natury wilgotne nie wypiecze się odpowiednio, prawdopodobnie zbije się i stworzy się zakalec. Rekomendujemy upiec kolejną blaszkę tego ciasta ;)

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1234 dni temu
    Witam, Czy można zrobić więcej ciasta, tak by całość była wyższa na takiej samej wielkości blaszce? Jak tak to piec dłużej?

    odpowiedz

  • stykra stykra
    1244 dni temu
    wydaje mi się, że solone też mogą być :) Nie widziałam innych w Lidl a przecież te przepisy są po to, żeby kupować produkty z Lidl

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    1270 dni temu
    Szkoda , że w Lidlu tak ciężko kupić niesolone pistacje. Bo do tego ciasta solone nie są wskazane. Prawda ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1278 dni temu
    Madi, jeśli musisz zamienić cukier, sugerujemy użycie fruktozy.

    odpowiedz

  • Madi Madi
    1278 dni temu
    Czy zamiast cukru tradycyjnego można użyć fruktozy lub syropu z agawy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1278 dni temu
    Drogi Gościu, możesz spróbować przygotować ciasto z zamiennikami, jednak zawsze trzeba się liczyć w takich eksperymentach z tym, że coś może nie wyjść. Każda z mąk ma inne właściwości, podobnie jest z tłuszczem. Jeśli zdecydujesz się na wypróbowanie przepisu, koniecznie napisz nam, jaki był efekt!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1278 dni temu
    czy można masło zastąpić olejem kokosowym? a mąkę pszenną np. jaglaną lub kokosową? wyjdzie wtedy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1421 dni temu
    Kolejny przepis, który mnie nie zawiódł. Zrobiłam ciasto na 13 urodziny syna. Rewelacja.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1451 dni temu
    Drogi gościu, orzechy włoskie śmiało można zastąpić dowolnymi innymi orzechami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1451 dni temu
    cy moge doddac inne orechy niż włoskie?

    odpowiedz

  • sylwiaczek sylwiaczek
    1629 dni temu
    Ciasto pyszne, wilgotne w środku i bajecznie orzechowe :)

    odpowiedz

  • aneczka aneczka
    1652 dni temu
    ciasto wyszło rewelacyjne :) nie za słodkie, nie za gorzkie, wilgotne w środku. Ideał :) dziękuję za świetny przepis, na stałe wejdzie do repertuaru :)

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    1658 dni temu
    z boku nie ma zdjęć bo brownie nie jest efektowne, ale przepyszne wyszlo!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1662 dni temu
    Agato, jak najbardziej, możesz użyć formy do tarty :)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1663 dni temu
    czy skoro brownie nie wyrasta za bardzo to czy można zrobić je w formie od tarty?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1663 dni temu
    Uwielbiam brownie, gotowe z tygodnia amerykańskiego jest pyszne, teraz spróbuję zrobić sama.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1663 dni temu
    Blaszka ma wymiary 25x20 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1663 dni temu
    jakiej wielkości jest ta blaszka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1664 dni temu
    młody jeśli pytasz o czekoladę gorzką, tak, można nią zastąpić czekoladę deserową. Czekolada mleczna niestety nie da nam takiego efektu, ponieważ ma zbyt niską zawartość kakao.

    odpowiedz

  • młody młody
    1664 dni temu
    Czy można dodać zwykłą czekolade ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1664 dni temu
    Jakby za ciasna koszule pan Paweł założył bo na brzuchu guziki się rozchodzą:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1664 dni temu
    Zdjęcia potraw róbcie z boku a nie tylko z góry.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram