Calzone orkiszowe

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • wałek do ciasta
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym napoju ryżowym. Dokładnie mieszamy z mąką, solą i oliwą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż wyrośnie.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Szalotki kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przygotowane warzywa i grzyby. Po 4 minutach dodajemy ocet winny oraz orzechy rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dokładnie zagniatamy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego łyżką nakładamy farsz i sklejamy brzegi jak w przypadku tradycyjnych pierogów. Calzone układamy w odstępach 2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut.

Krok 3: Karmelizujemy pora

Por kroimy w cienkie talarki. Układamy na patelni, posypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, aż por lekko zbrązowieje, a cukier się rozpuści.

Calzone podajemy na plasterkach karmelizowanego pora.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    491 dni temu
    4 porcje czyli ile sztuk?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    491 dni temu
    Z tego przepisu powinno wyjść około 6-8 sztuk calzone. Wszystko zależy od tego, jak grubo rozwałkujesz ciasto :)
  • Gość Gość
    506 dni temu
    jakieś inne mąki nie pszenne można zastosować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    506 dni temu
    Możesz spróbować przygotować ten przepis używając gotowej mieszanki mąk bezglutenowych.
  • Gość Gość
    1909 dni temu
    czy napój ryżowy można zastąpić sojowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1907 dni temu
    Tak, możesz dokonać takiej zamiany.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!