Chleb świąteczny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

W większej miseczce rozcieramy drożdże z ukre. Dodajemy ciepłe mleko i dwie łyżki przesianej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, Dodajemy mieszając powoli oliwę, dodajemy rozczyn drożdży i wodę tak aby powstało zwarte ciasto. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż zacznie się "rwać". Na łyżce masła silnie podsmażamy cebulę, aż do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy do ciasta. Dodajemy rodzynki i śliwki. Mieszamy dokładnie. Przygotowujemy dwie foremki (ja używam jednej okrągłej i jednej podłużnej, smarujemy wnętrze drugą łyżką masła, posypujemy wszystko bułką tartą. Formujemy ciasto aby dobrze wypełniło foremki, dociskamy tak by wypełniały je nie wyżej niż do 2/3 wysokości. Odstawiamy pod przykryciem lnianej serwetki w ciepłe miejsce, na około 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie. Powinno wyrosnąć na około 1/3 powyżej ścianek formy. Smarujemy wierzch rozmąconym żółtkiem, Ostrym nożem nacinamy wierzch w wzdłuż, okrągłe ciasto można w dwóch. trzech miejsca. Posypujemy resztką sezamu, kminku. Spryskujemy spryskiwaczem lekko wodą z wierzchu. Można też spryskać spód piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni na środkową półkę, wstawiamy na dno piekarnika miskę z zimną wodą lub parę kostek lodu. Po około 50 minutach, (widać po skórce) chleb jest gotowy.. Zajadać można po przestudzeniu jeśli nie chcemy mieć kłopotów gastrycznych. Najlepiej z własnymi powidłami.
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!