zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę do pieczenia 20 x 10 cm
  • mikser/malakser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół

 

Krok 1: Miksujemy suche składniki

Migdały i orzechy laskowe miksujemy niezbyt drobno. Dodajemy pestki dyni, siemię lniane, sezam, mielone migdały, mąkę kokosową, sodę i sól. Całość ponownie miksujemy.

Krok 2: Łączymy mokre składniki

W osobnej misce łączymy mielone siemię lniane z wodą. W drugiej misce łączymy napój sojowy, ocet jabłkowy, roztopiony olej kokosowy i syrop klonowy. Na koniec dodajemy siemię lniane z wodą. Całą mokrą mieszankę dodajemy do suchych składników i razem miksujemy. Odstawiamy na kilka minut.

Krok 3: Pieczemy chleb

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka posypujemy nasionami i pestkami. Chleb pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (stan upieczenia sprawdzamy suchym patyczkiem). Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy. Chleb po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    98 dni temu
    Mam alergie na migdały. Czym można je zastąpić ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    97 dni temu
    Drogi Gościu, migdały możesz zastąpić innymi orzechami lub pestkami.
  • Gość Gość
    118 dni temu
    Czy sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia, a olej kokosowy i napój sojowy innymi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    117 dni temu
    Możesz spróbować takiej zamiany :) Koniecznie daj nam znać, jak wyszło! :)
  • Ania Ania
    125 dni temu
    Czy mąkę kokosową można zastąpić jakąś inną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    125 dni temu
    Można, na dowolną bezglutenową. https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-make-bezglutenowa
  • Obserwatorka Obserwatorka
    128 dni temu
    Czy to siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą? Siemienia inaczej nie można zalewać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    127 dni temu
    skoro inaczej nie mozna to logiczne, ze z wrzaca woda ;) ok..nie chce stwarzac wrazenia niemilego :p..oczywiscie..z wrzaca woda, albo z dobrze ciepla..inaczej chlebek bedzie sie rozpadal. pozdrawiam ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    125 dni temu
    Nie musi być ona wrząca. Wystarczy ciepła. W tym przypadku siemię i woda zastępują tradycyjne jajko.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram