zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • keksówkę
  • tarkę o grubych oczkach
  • robot wielofunkcyjny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Ubijamy jajka z cukrem

W naczyniu robota ubijamy białka z cukrem trzcinowym. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy miękkie masło i ubijamy chwilę – do połączenia się składników.

Krok 2: Łączymy suche składniki ciasta

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w miseczce.

Krok 3: Łączymy suche i mokre składniki ciasta

Jabłka starte na tarce o grubych oczkach łączymy w misce z ubitymi jajkami i suchymi składnikami ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 4: Pieczemy chlebek

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej mąką. Chlebek pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze ok. 165°C.

Upieczony chlebek odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodny, odwracamy formę do góry dnem i wyjmujemy ciasto. Podajemy z masłem, konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Olcia Olcia
    19 godzin temu
    Wygląda pysznie. Chyba wyprobuję

    odpowiedz

  • Marta Marta
    20 dni temu
    Panie Pawle, chlebek bananowy wg Pańskiego przpisu piekę bez cukru i pięknie wychodzi, idealny w smaku. Czy chlebek jabłkowo-orzechowy również mogę upiec bez cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    19 dni temu
    Możesz spróbować wyeliminować cukier. Aczkolwiek banany mają w sobie więcej słodyczy, więc ten chlebek może wyjść nieco bardziej wytrawny :)
  • Dietetyk Dietetyk
    14 dni temu
    Piecz bez cukru ! Wybieraj bardziej dojrzałe czerwone jabłka ! :) Powodzenia. :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram