zobacz film Ciasto à la 3 Bit

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 28 x 18 cm
  • małą tarkę
  • robot kuchenny
  • worek cukierniczy

 

KROK 1: Układamy herbatniki

Formę smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Na dnie formy układamy warstwę herbatników.

KROK 2: Wykładamy masę krówkową

Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na herbatniki (1/3 masy pozostawiamy do dekoracji ciasta). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.

KROK 3: Przygotowujemy budyń

W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałych 200 ml wsypujemy budyń (obydwa opakowania) i dobrze mieszamy. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i studzimy.

KROK 4: Ucieramy masło i robimy krem budyniowy

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i całość dobrze mieszamy.

KROK 5: Wykładamy krem budyniowy

Gotowy krem budyniowy rozkładamy równomiernie na herbatnikach i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.

KROK 6: Przygotowujemy warstwę śmietanową

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.

KROK 7: Wykładamy warstwę śmietanową

Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietanką i dokładnie mieszamy. Gotową masę równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki na około godziny.

Gdy masa śmietanowa będzie stabilna, dekorujemy ciasto startą czekoladą i pozostałą masą krówkową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Anna Anna
    64 dni temu
    Ciasto jest przepyszne, dzieci uwielbiają więc znika bardzo szybko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    883 dni temu
    Zacznijcie robić te przepisy w normalnych blaszkach które posiadają 98% gospodarstw domowych 32x23/25 bo przeliczanie składników jest męczące i odrzucające.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1187 dni temu
    Czy ciasto dobrze się kroi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1187 dni temu
    Marto, herbatniki użyte do przygotowania spodu i warstw ciasta miękną od kremu budyniowego, a sam krem dobrze tężeje, więc nie powinno być żadnych problemów z pokrojeniem ciasta :)

Ciasto à la 3 BIT dla miłośników słodyczy w domowej odsłonie – nasza propozycja na popołudniowy deser

Znane słodycze to smakowita pokusa, ale też fantastyczne źródło inspiracji, zwłaszcza dla osób kochających domowe desery. Ciasto  à la 3 BIT to idealny przykład udanego przełożenia smaku popularnego batonika na samodzielnie wykonany przysmak. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje!

Przepis na à la 3 BIT zaskoczy Cię prostotą, a przy tym nie wymaga pieczenia. Z pewnością docenią to osoby, które nie mają piekarnika. Przepis na ciasto à la 3 BIT doskonale sprawdza się również latem, gdy nie masz ochoty na rozgrzewanie piekarnika. Wystarczy, że wstawisz je do lodówki na wskazany przez nas czas i gotowe!

Co więcej, ciasto à la trzy BIT to znakomity deser na wiele okazji. Możesz przygotować go na przyjęcie urodzinowe dla dziecka czy też osoby dorosłej, potraktować po prostu jako słodki smakołyk czy wręcz przeciwnie – serwować je na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia czy Wielkanocy.

Od dłuższego czasu dużą popularnością cieszy się ciasto à la Snickers na herbatnikach z masą krówkową – jeśli w Twoim domu gościło już nie raz, tym razem koniecznie wypróbuj nasz przepis à la 3 BIT. To dość podobne ciasta, dlatego nie mamy wątpliwości, że mała odmiana spotka się z uznaniem.

Nasze ciasto à la 3 BIT kusi przepysznymi, pieczołowicie ułożonymi warstwami składającymi się z herbatników, masy krówkowej, kremu budyniowego oraz warstwy śmietanowej. To coś, co lubisz? Sprawdź, o czym pamiętać, przygotowując ciasto à la 3 BIT według pomysłu Pawła Małeckiego! Przekonaj się też, jakim ewentualnym modyfikacjom poddaje się ten prosty przepis na ciasto à la 3 BIT.

Jak zrobić ciasto à la 3 BIT? O czym pamiętać?

Jeśli będziesz postępować według instrukcji z przepisu na ciasto à la 3 BIT, wszystko powinno pójść zgodnie z planem. Co jednak, gdy nie masz w domu jednego ze składników? Czy można go jakoś zastąpić? A jeśli tak, to jak? Oto kilka podpowiedzi:

  1. Przepis na ciasto à la 3 BIT zakłada wykorzystanie żelatyny, która odpowiada za konsystencję śmietanowej warstwy. Aczkolwiek nie jest to jedyny składnik o właściwościach żelujących, z którego możesz skorzystać. Niemal identyczne działanie posiada agar, czyli substancja żelująca pochodzenia roślinnego. Agar pęcznieje w zimnej wodzie, lecz dobrze rozpuszcza się w temperaturze ok. 90-100 °C. To produkt wydajniejszy od żelatyny! Nie ma smaku ani zapachu, dlatego w żaden sposób nie zaburzy smaku ciasta à la trzy BIT. Pamiętaj, że 1 łyżeczka żelatyny odpowiada około 1 łyżeczce agaru. Na pół litra płynu potrzeba około 3 łyżeczek agaru.
  2. Aby ciastko à la 3 BIT się udało, przyłóż się do ubicia śmietany. To nic trudnego, ale warto pamiętać o kilku drobnych szczegółach, dzięki którym osiągniesz pełen sukces. Śmietanę najlepiej ubijać w misce szklanej lub ze stali nierdzewnej. Wcześniej warto schłodzić ją w lodówce, co chroni śmietanę przed zważeniem. Dzięki temu placek à la 3 BIT zyska właściwą konsystencję.
  3. Przepis na à la 3 BIT z herbatnikami to idealny wybór dla osób pragnących jak najpełniej odwzorować walory oryginalnego batonika. Choć to oczywiście niejedyna możliwość jego przygotowania. Ciasto równie dobrze smakuje z krakersami, które interesująco przełamują słodki smak pozostałych składników. Jednocześnie pozwalają na zachowanie pożądanej struktury deseru.

Ciasto  à la 3 BIT bez pieczenia

Jak już wspomnieliśmy, ciasto à la  3 BIT bez pieczenia należy odstawić do lodówki, aby poszczególne warstwy należycie stężały. Dzięki temu całość nie rozpadnie się po przełożeniu na talerz, lecz pięknie będzie się prezentować i jeszcze lepiej smakować.

Pamiętaj, że ciasto à la  3 BIT z przepisu Pawła Małeckiego trafia do lodówki aż dwukrotnie. Pierwszy raz po nałożeniu na herbatniki warstwy budyniowej, a drugi raz po ułożeniu ostatnich warstw. Rekomendujemy pozostawienie go na około godzinę w chłodzie, ale weź pod uwagę, że zależy to w pewnym stopniu od temperatury utrzymującej się w Twojej lodówce. Czas ten może się więc nieco wydłużyć lub skrócić w stosunku do tego, co wskazujemy w przepisie na à la  3 BIT.

W instrukcji na to, jak zrobić ciasto à la  3 BIT podpowiedzieliśmy sposób dekoracji. To jednak tylko jeden z pomysłów. W rzeczywistości ogranicza Cię wyłącznie Twoja fantazja oraz produkty, które masz pod ręką. Możesz więc skorzystać z naszych porad lub puścić wodze fantazji! Dekoracja placka à la  3 BIT może być zabawnym, kreatywnym procesem. Zwłaszcza jeśli zabierasz się za nią z dzieckiem. Zatem, jak udekorować ciasto à la  3 BIT na herbatnikach, aby stało się prawdziwą ozdobą stołu podczas przyjęcia? Sprawdź nasze podpowiedzi!

  1. Krem i kruszonki
    Pokryj wierzch ciasta à la  3 BIT bez pieczenia warstwą kremu śmietankowego, a następnie posyp kruszonką lub pokruszonym herbatnikiem. Dodaj też kilka kawałków czekolady na wierzch dla lepszego efektu wizualnego oraz wzbogacenia smaku kompozycji.
  2. Kwadraty czekoladowe
    Pokrój  à la 3 BIT na herbatnikach w równą siatkę kwadratów. Każdy kwadrat możesz ozdobić polewą czekoladową lub kawałkiem czekolady.
  3. Zaskakujące ułożenie czekoladek
    Na wierzchu ciasta w interesujący wzór lub układ ułóż różne czekoladki.
  4. Krem
    Pokryj wierzch ciasta kremem śmietankowym lub bitą śmietaną, wykonując przy tym fantazyjne wzory.
  5. Jednolita polewa
    Po prostu pokryj wierzch ciasta jednolitą polewą czekoladową lub lukrem.

Mamy nadzieję, że powyższy przepis na  à la trzy BIT-a przypadł Ci do gustu i zachęcił do samodzielnego wykonania ciasta. I choć nie da się ukryć, że ciasto  à la 3 BIT ma sporo kcal trudno mu się oprzeć. Przy czym proste ciasto  à la 3 BIT bez pieczenia to tylko jedna z inspirowanych słynnymi przepisami propozycji Kuchni Lidla! Może skusisz się na ciasto à la Kinder Country z chrupiącą pszenicą lub wegańskie ciasto à la Raffaello z nutą kokosa. Każde z nich fantastycznie smakuje. Zadbaliśmy również, aby nie były trudne do przygotowania. Nie pozostaje nam nic innego, niż życzyć Ci powodzenia!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!