Ciasto gryczano-jogurtowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 22-24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Przygotowujemy składniki na biszkopt

KROK 1. Przygotowujemy składniki na biszkopt

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

 

KROK 2. Pieczemy biszkopt gryczano-jabłkowy

Miód podgrzewamy i wlewamy cienkim strumieniem do białek, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz roztopione masło (nie przerywamy ubijania). Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jabłka. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną formy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra – dół). Studzimy.

KROK 3. Smażymy konfiturę żurawinową

Smażymy konfiturę żurawinową

Na suchą patelnię wrzucamy suszone żurawiny i zalewamy je sokiem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 30-40 minut. Ponownie stawiamy patelnię na niewielkim ogniu i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji konfitury. Pod koniec dodajemy miód, studzimy.

 

KROK 4. Przekładamy ciasto jogurtem i konfiturą

Przekładamy ciasto jogurtem i konfiturą

Biszkopt przekrawamy na 2 blaty tej samej grubości. Spód smarujemy równomiernie połową jogurtu i rozkładamy 2/3 konfitury. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie smarujemy jogurtem i wykładamy pozostałą ilość konfitury żurawinowej. Zdobimy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty lub melisy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • pycha pycha
    219 dni temu
    pycha

    odpowiedz

  • Seanaith Seanaith
    461 dni temu
    Wyglada CUDNIE :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    789 dni temu
    ZROBIŁAM Z TRUSKAWKAMI I TEŻ TAKIE JAK NA OBRAZKU

    odpowiedz

  • Życzy Natalia Życzy Natalia
    790 dni temu
    Wesołych Świąt ,spędzonych w gronie rodzinnym oraz mokrego Dyngusa LIDL 🐰🐰🐰

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    788 dni temu
    Dziękujemy i wzajemnie! :)
  • Gość Gość
    790 dni temu
    Po co skracacie filmiki z Pawłem Małeckim.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    791 dni temu
    Ile gram tego jogurtu greckiego trzeba kupić. Jest to duży czy mały jagurt?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    788 dni temu
    Kup duży, najwyżej nie wykorzystasz całego :)
  • Gość Gość
    792 dni temu
    Ale bieda przynajmniej na św ięta poeinniście pokazać same filmiki ja Paweł Małecki piecze. Zawiodłem się.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram