zobacz film Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • łyżeczkę do drążenia
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do 190°C

Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i rozbijamy je na mniejsze kawałki. Smażymy, aż się zarumieni.

Krok 2: DRĄŻYMY CUKINIĘ

Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy ją w poprzek na dwie równe części, a następnie wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Miąższ ze środka cukinii drobno siekamy, dodajemy do przesmażonego mięsa. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (płuczemy puszkę po pomidorach).

Doprawiamy słodką papryką i curry. Dusimy 30-40 minut. Jeśli sos zbyt szybko zgęstnieje, dolewamy odrobinę wody. Do zredukowanego farszu dolewamy śmietankę. Dodajemy fasolę. Mieszamy. Gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 4: PIECZEMY CUKINIĘ

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część farszu (tyle, by przykrył dno). Układamy wydrążone cukinie i wypełniamy je pozostałą częścią farszu.

Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Oliwę łączymy w miseczce z sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą. Mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY CUKINIĘ

Cukinię wykładamy na talerz. Na ciepły farsz ścieramy ser grana padano. Cukinię polewamy dressingiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Berry_wood Berry_wood
    807 dni temu
    Prosty i bardzo smaczny obiad! Polecam wszystkim.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1145 dni temu
    Polecam przepis. Robiłem już nie raz i żona za każdym razem była zachwycona! 😉

    odpowiedz

  • karolk karolk
    1337 dni temu
    Wyśmienity przepis. Użyłem mięsa z indyka zamiast wieprzowo wołowego i było super!:)

    odpowiedz


Cukinia faszerowana – przepis na podanie dania

Łódeczki z cukinii z mięsem mielonym możesz podać samodzielnie, bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz, faszerowane cukinie z mięsem mielonym podawaj np. z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Może to być połączenie roszponki albo rukoli z ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem i papryką.

Równie dobrze cukinie z mięsem mielonym będą smakowały z pieczonymi ziemniaczkami. Ziemniaki pokrój w talarki lub ósemki, dodaj do nich oliwę oraz ulubione przyprawy, wymieszaj i zapiecz. Gdy będą chrupiące, wyłóż na talerze. Obok, na każdym naczyniu ułóż cukinię zapiekaną z mięsem i podawaj od razu.

Jak zrobić faszerowaną cukinię z mięsem mielonym? Sposoby na wprowadzenie zmian w przepisie

Przepis na cukinie z mięsem mielonym to klasyka, która zawsze się udaje. Takie danie smakuje też niemal każdemu – śmiało więc zaserwuj je nie tylko domownikom, ale też odwiedzającym Cię gościom.

A jeśli wśród nich znajdzie się ktoś, kto nie przepada za niektórymi z podanych składników? Żaden problem! Cukinia pieczona z mięsem mielonym to danie, które można swobodnie odmieniać wedle wszelkich potrzeb. I tak np. jeśli zdecydujesz się pominąć fasolę z puszki, dodaj w jej miejsce pieczarki. Mięso mielone w cukinii możesz zastąpić ryżem albo dowolną kaszą. Z kolei intensywne w smaku pomidory w puszce wymienisz na łagodną passatę pomidorową.

Możesz też przyrządzić cukinię z innym typem mięsa niż wołowo-wieprzowe. Jeśli wolisz, użyj mięsa z kurczaka albo indyka. Śmiało stawiaj też na mięso z szynki lub łopatki wieprzowej. Różnice? Mięso wołowo-wieprzowe oraz łopatka są tłustsze, więc Twoje danie będzie bardziej soczyste. Z kolei dodatek drobiu albo chudego mięsa z szynki sprawi, że stanie się ono nieco bardziej suche. W tym przypadku przyrządź więc trochę większą porcję sosu.

Zastanawiasz się, czy danie można doprawić w inny niż podany wyżej sposób? Jak zrobić faszerowaną cukinię bez curry albo dodatku papryki? Użyj po prostu takich przypraw, jakie lubisz najbardziej! Cukinia zapiekana w piekarniku z mięsem mielonym równie dobrze będzie smakowała, jeśli do jej doprawienia zastosujesz bazylię, oregano, tymianek albo mieszankę ziół prowansalskich.

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym bez sera grana padano

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym bez grana padano? Zastąp go dowolnym innym twardym serem – może to być popularna gouda albo parmezan.

Jeśli wolisz łagodniejsze smaki cukinię faszerowaną mięsem mielonym posyp startą mozzarellą albo ulubionym żółtym serem. W przypadku mozzarelli zamiast na serek w zalewie, lepiej postaw na mozzarellę dostępną w kostce. Taki ser łatwiej będzie Ci zetrzeć na tarce. Ponadto nie sprawi on, że cukinia z mięsem mielonym stanie się bardziej wodnista (a tak może się stać, jeśli użyjesz mozzarelli w kulce). Kiedy jednak nie masz wyboru i w Twoim domu znajduje się jedynie mozzarella w zalewie, przed dodaniem jej do dania, połóż starty lub pokrojony serek na chwilę na ręczniku papierowym. W ten sposób pozbawisz go nadmiaru wilgoci.

Pamiętaj przy tym, że ser możesz położyć na cukinii także nieco wcześniej, przed wyjęciem jej z piekarnika – zwłaszcza, jeśli wybrałeś ser żółty. W takim przypadku wierzch cukinii zapiekanej z mięsem mielonym posyp serem na ostatnie 5-6 minut pieczenia. Ser stopi się tworząc pyszną, chrupiącą skorupkę!

Jeśli chcesz, możesz oczywiście całkowicie pominąć dodatek sera – danie wciąż będzie pyszne i pełnowartościowe!

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym to nie wszystko! Czym jeszcze faszerować cukinię?

Wiesz już, że łódeczki z cukinii, zamiast mięsem mielonym możesz faszerować ryżem lub kaszą. Opcji jest jednak o wiele więcej! Czym faszerować cukinie? Jeśli lubisz dania mięsne, ale znudzi Ci się klasyczna wersja, czyli cukinia nadziewana mięsem mielonym, przygotuj danie z makaronem i kiełbasą! Najlepiej sprawdzi się niewielki makaron (np. gwiazdki) oraz kiełbasa drobiowa, pokrojona w kosteczkę i dobrze podsmażona.

Cukinie nadziewane warto podawać także z farszem przyrządzonym na bazie suszonych pomidorów i oliwek. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tu makaron, pierś z kurczaka albo dowolny ser.

Miłośnicy słonych, bardziej wyrazistych smaków mogą np. spróbować jak smakuje faszerowana cukinia z serem feta! Jeśli zdecydujesz się na taką wersję przepisu, dokładnie sprawdź w sklepie czy na pewno sięgasz po oryginalny ser feta. Taki ser o wiele lepiej sprawdza się w wersji zapiekanej niż miękkie serki kanapkowe w typie fety.

Cukinia zapiekana w wersji warzywnej

Cukinia z piekarnika z mięsem mielonym może zamienić się w danie całkowicie warzywne. Świetnie sprawdzi się wówczas jako lekka kolacja albo przekąska. Czym ją faszerować? Np. pieczarkami, papryką i odrobiną cebuli. Równie smaczna będzie wersja z duszonymi pomidorami i mozzarellą. Gotową cukinię posyp wówczas dodatkowo przed podaniem świeżą bazylią albo natką pietruszki!

Czym jeszcze warto zastąpić mięso mielone z cukinią? Zamiast mięsa użyj kukurydzy i soczewicy albo ciecierzycy. Do farszu dodaj też pomidory, paprykę i oliwki. Cukinia w tej wersji będzie tak samo sycącą jak klasyczne, podawane z mięsem danie.

Pamiętaj jedynie, że surową ciecierzycę trzeba wcześniej namoczyć (dokładnie tak, jak groch czy fasolę). Jeśli o tym zapomnisz, do farszu dodaj ciecierzycę ze słoika.

Soczewica będzie wymagała ugotowania. Do wyboru masz kilka rodzajów warzywa, najczęściej jednak w sklepach pojawia się czerwona i zielona soczewica.

Czerwona soczewica jest delikatniejsza w smaku, a jej gotowanie zajmie Ci ok. 15-20 minut. Soczewicę zieloną trzeba już gotować dłużej (ok. 40 minut). Jej smak jest też bardziej wyrazisty i ostrzejszy.

Cukinia zapiekana i nie tylko, czyli inne dania z cukinii

Zastanawiasz się, co zrobić z cukinii na szybko? Jeśli nie masz czasu przyrządzić dania w postaci faszerowanych mięsem mielonym łódek z cukinii, wybierz inne opcje. Cukinia jest na tyle uniwersalna, że możesz wybierać spośród bardzo wielu dań! Pyszne będą m.in.:

  • placki z cukinii,
  • tarta z cukinii z dodatkiem marchewki,
  • talarki z cukinii z piekarnika (zastąpią inne popularne warzywa w roli dodatku do obiadu),
  • cukinia smażona z papryką i cebulą, podawana z ugotowanym makaronem,
  • tarta z cukinią,
  • leczo z dodatkiem cukinii.

Cukinia świetnie sprawdzi się także w roli przetworów! Jeśli więc tylko zechcesz, możesz przygotować np. cukinię marynowaną. Wystarczy warzywo pokroić w grubsze plastry, ciasno ułożyć w słoikach i zalać przygotowaną zalewą (podobną do tej, której używasz np. do marynowania ogórków lub grzybów). 

Cukinia to warzywo, które w kuchni wykorzystasz na milion sposobów! Samych dań faszerowanych jest tyle, ilu przyrządzających je kucharzy. Korzystaj więc z gotowych pomysłów na przepisy albo twórz własne. Na pewno w Twojej kuchni będzie pysznie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!