zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • dwie formy o wymiarach 20 x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C (bez termoobiegu)
  • sitko

KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Masło roztapiamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, czekamy, aż czekolada się rozpuści. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Gdy uzyskamy puszystą pianę, stopniowo dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy rózgą.

KROK 2: Pieczemy ciasto i studzimy

Dwie formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy po równo do obu form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 12-14 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 3: Przygotowujemy krem

Miksujemy serek mascarpone razem z kremem czekoladowo-orzechowym (3-4 łyżki kremu pozostawiamy do dekoracji). Wkładamy nadzienie do jednej z form i przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

KROK 4: Dekorujemy ciasto

Ciasto wyciągamy z formy. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch ciasta. Całość obsypujemy gorzkim kakao za pomocą siteczka. Układamy maliny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Łukasz Łukasz
    21 dni temu
    ale mascarpone ma laktoze :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    19 dni temu
    W Lidlu jest dostępne mascarpone bez laktozy :) W tym przepisie używamy produktów bez laktozy :)
  • Anna Anna
    18 dni temu
    Ale są takie mascarpone bez laktozy, umiesz czytać?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram