W kolorze moc!

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Białe warzywa

Białe warzywa mają w swoim składzie cenne związki siarki, które obniżać mogą poziom złego cholesterolu. Warzywa tej barwy wykazują właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze ze względu na zawartość fitoncydów.

Pomarańczowe warzywa i owoce

Pomarańczowe warzywa mają dużą zawartość beta-karotenu. Pamiętajmy, że beta-karoten najlepiej przyswaja się w obecności tłuszczu, zatem warzywa te powinniśmy spożywać z odrobiną oleju, masła bądź oliwy. Karotenoidy wpływają na wzrok, chronią serce, obniżają zły cholesterol. Wraz z potasem obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Pomarańczowe warzywa i owoce przedłużają naszą młodość, sprawiają, że włosy i paznokcie są piękne, cera zaś zdrowa i rozświetlona.

Czerwone warzywa i owoce

Czerwone warzywa zawierają w swoim składzie m.in. cenny likopen, który chroni przed chorobami układu krążenia. Składniki zawarte w czerwonych warzywach i owocach mają również działanie przeciwnowotworowe. Powstrzymują również procesy starzenia się, dzięki nim można zachować młody wygląd na dłużej. Dzięki zawartości potasu dobrze wpływają na układ krwionośny, chronią serce, obniżając ciśnienie.

Zielone warzywa

Zielone warzywa stanowią dobre źródło kwasu foliowego. O jego podaż powinny zadbać kobiety planujące ciążę, ponieważ chroni on przed wadami cewy nerwowej u płodu. Warzywa te sprawdzają się w dietach, gdyż są niskokaloryczne. W warzywach kapustnych występują substancje, które chronią organizm przed nowotworami.

Fioletowe warzywa i owoce

Swą fioletową barwę zawdzięczają antocyjanom – barwnikom o właściwościach antyutleniających, przeciwbakteryjnych oraz przeciwzapalnych. Warzywa i owoce z tej grupy wzmacniają naczynia krwionośne, dlatego powinny sięgać po nie osoby z cerą naczynkową. Są również cennym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!