zobacz film Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym

Daria Ładocha i Nishka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • maszynkę do mielenia mięsa
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Mielemy i doprawiamy dorsza

Rybę mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Drobno siekamy zieloną pietruszkę i dodajemy ją do mięsa razem z mąką, solą i pieprzem. Mieszamy składniki.

Krok 2: Formujemy paluszki i przygotowujemy panierkę

Z tak przygotowanego mięsa formujemy w dłoniach podłużne, niezbyt cienkie paluszki. Kruszymy płatki kukurydziane i wysypujemy je na płaski talerz. Przygotowujemy również talerz z mąką. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko. Obtaczamy przygotowane paluszki kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych.

Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy około 20 minut.

Krok 3: Przygotowujemy dip

Jogurt blendujemy na gładką masę z ogórkiem, koperkiem, syropem z agawy, szczyptą soli i pieprzu.

Paluszki podajemy z dipem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, minimarchewek i pokrojonego w paski awokado.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • A A
    86 dni temu
    Czy można nie mielić dorsza, tylko pokroić go w paluszki? Nie rozpadnie się?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    85 dni temu
    Jeśli nie chcesz mielić dorsza, możesz go pokroić, jednak tak jak się obawiasz, jest duże prawdopodobieństwo, że kawałki ryby się rozpadną.
  • Student Student
    1765 dni temu
    Widać, że artykuł albo pisał ktoś starej daty albo lingwistyczna archaista - "MIELEMY" zostało już prawie całkowicie wypartę na MIELIMY.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1761 dni temu
    Drogi Studencie, według słowników forma "mielimy" jest dopuszczalna, ale nadal jest uznawana za formę mowy potocznej, nie wzorcowej :)
  • Gość Gość
    2111 dni temu
    bardzo nie smaczne

    odpowiedz

  • zolew zolew
    2130 dni temu
    nie smaczno!!!!!

    odpowiedz

  • S. Porczyk S. Porczyk
    2134 dni temu
    Bardzo smaczne i chrupiące. Polecam przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2134 dni temu
    Bardzo smaczne i polecam to danie

    odpowiedz


Paluszki rybne w domowym wydaniu

Kochasz paluszki rybne, jednak nie chcesz kupować gotowych produktów? Lubisz domowe odsłony znanych dań? Zatem nasz przepis na paluszki rybne na pewno przypadnie Ci do gustu! To udane odwzorowanie posiłku w stylu fast food, ale w nowym wydaniu.

Co więcej, paluszki rybne domowe możesz serwować w dowolny sposób. W naszych instrukcjach podpowiadamy, jak zrobić smakowity dip ogórkowy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby domowe paluszki rybne serwować z innym sosem. Jedna z najprostszych propozycji to sos czosnkowy. Sporządzisz go, mieszając majonez, czosnek w proszku lub świeży, wyciśnięty sok z cytryny oraz zioła, takie jak natka pietruszki. Strzał w dziesiątkę to też ostry sos musztardowy. Wystarczy, że połączysz musztardę z odrobiną miodu, majonezu, soku z cytryny i soli. Zatem, jeśli mrożone paluszki rybne z piekarnika już Ci się znudziły, zapoznaj się z naszym przepisem. Przekonaj się, jak zrobić paluszki rybne w perfekcyjny sposób oraz co ewentualnie zmienić w jego formule.

Jak zrobić paluszki rybne?      

Nasze domowe paluszki rybne sugerujemy przygotować w panierce z płatków kukurydzianych. To znana, powszechnie lubiana propozycja! Jednak to tylko jedna z opcji, z których możesz skorzystać.

  1. Najprostszy sposób na przygotowanie panierki do paluszków rybnych? Użyj tartego chleba lub bułki, soli, pieprzu oraz innych ulubionych przypraw. Papryka, czosnek w proszku czy suszone zioła – to zależy tylko od Ciebie. Wystarczy, że wcześniej otoczysz paluszki rybne w mące, po czym zanurzysz je w jajku i ponownie obtoczysz, ale tym razem w panierce z bułki tartej. Tak przygotowane paluszki usmaż na głębokim oleju lub piecz w piekarniku.
  2. Strzał w dziesiątkę to panko, czyli japońska bułka tarta – lekka i chrupiąca. Jak jej użyć? Najpierw obtocz paluszki rybne w mące, zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie obtocz w panko. Tak przygotowane paluszki można smażyć na głębokim oleju lub piec.
  3. Aby nadać panierce wyjątkowego smaku i tekstury, dodaj do niej zmielonych orzechów. Orzechy włoskie lub migdały sprawdzą się doskonale. Wcześniej upiecz je w piekarniku, drobno zmiel, a następnie wymieszaj z bułką tartą lub panko. Panieruj paluszki rybne tak, jak opisaliśmy powyżej.
  4. Ciekawy pomysł na wzbogacenie smaku panierki to starty parmezan. Wzbogaca ją o intensywny smak i zapewnia jej wyjątkową kremowość. Nie zaszkodzi też dodanie przypraw, takich jak czosnek w proszku czy dowolne zioła.

Jak zrobić paluszki rybne, jeśli nie masz pod ręką dorsza? Nie obawiaj się, możesz wykorzystać inne gatunki ryby. Dobrym wyborem jest m.in. morszczuk o delikatnym, łagodnym i lekko słodkawym smaku. To ryba o miękkim, soczystym mięsie, które łatwo rozpada się po ugotowaniu – co czyni idealnym wyborem do paluszków. Morszczuk szybko przyjmuje smaki oraz aromaty przypraw, a przy tym świetnie komponuje się z wszelkimi sosami. Inna opcja to mintaj – delikatny, wilgotny i zbliżony smakiem do dorsza. Uznaje się go za atrakcyjny wybór dla tych, którzy nie przepadają za intensywnym smakiem ryb morskich.

Jeśli Twoje pociechy kochają opisywane danie, ich domowa odsłona na pewno szczególnie Cię interesuje. Ale na co uważać, robiąc paluszki rybne dla dzieci?

  1. Wybieraj świeże lub mrożone (ale wcześniej rozmrożone ryby) dobrej jakości. Znajdziesz je w Lidlu.
  2. Jeśli sięgasz po świeże ryby, wcześniej dokładnie oczyść je z łusek, ewentualnych ości i skóry. Sprawdź, czy mięso jest czyste i wolne od widocznych zanieczyszczeń.
  3. Upewnij się, że paluszki rybne są dobrze przypieczone od wewnątrz. Możesz sprawdzić to, przekrawając jeden paluszek. Mięso powinno być gorące i białe w środku.

Paluszki rybne – ile smażyć?

Nasze domowe paluszki rybne z piekarnika wymagają pieczenia przez około 20 minut. Wiele jednak zależy od mocy piekarnika, dlatego warto sprawdzić stan paluszków podczas pieczenia.

Co jednak, kiedy nie masz piekarnika? W takim wypadku paluszki rybne z dorsza można przygotować na oleju. Ile smażyć paluszki rybne? Rozgrzej na patelni 2–3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, po czym doprowadź do zarumienia się ich z każdej strony. Kiedy osiągną odpowiedni stopień przysmażenia, warto dorzucić na patelnię odrobinę masła i smażyć je jeszcze przez kilka minut. Uważaj, aby Twoje nuggetsy rybne się nie przypaliły!

Paluszki rybne z piekarnika to coś, na co masz ochotę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis! W razie potrzeby wprowadź potrzebne modyfikacje, ale jeśli tylko masz możliwość, zacznij od odwzorowania go w oryginalnej odsłonie!

 

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!