zobacz film Domowe precle z czarnuszką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • blachę piekarnikową
  • robot wielofunkcyjny
  • łyżkę cedzakową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w rondelku i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy). Odstawiamy na ok. 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 2: UGNIATAMY CIASTO

Mąkę i sól łączymy w naczyniu robota z miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę przez ok. 5-10 minut.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, by podwoiło swoją objętość.

Krok 3: FORMUJEMY PRECLE

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na deskę oprószoną mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na ok. 8 równych części.

Każdą część ciasta rolujemy kolejno na desce, tworząc długi wałek, który następnie układamy w literę „U”. Końcówki wałka krzyżujemy, zawijamy i doklejamy do podstawy precla. By ciasto dobrze się skleiło, używamy odrobiny wody.

Krok 4: OBWARZAMY PRECLE

Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Staramy się, by woda dokładnie pokryła precel z każdej strony.

Krok 5: PIECZEMY PRECLE

Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy dowolnym dodatkiem: czarnuszką, sezamem lub solą.

Pieczemy na złoty kolor ok. 8-10 minut w temperaturze 220°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1543 dni temu
    Czemu służy obwarzanie przed pieczeniem? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji, a bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1542 dni temu
    Jest kilka powodów, dla których obwarzamy precle. Po pierwsze: dzięki zanurzeniu we wrzącej wodzie zachowują one swój unikalny kształt i nie rozrastają się zanadto podczas pieczenia. Po drugie: obwarzanie sprawia, że precle mają miękki środek i chrupiącą skórkę, czyli wszystko to, za co uwielbiamy właśnie te konkretne wypieki :)
  • Alicja Sowińska Alicja Sowińska
    1532 dni temu
    Też mnie to ciekawiło :) po obwarzaniu precle robią się nieco pulchniejsze i lepiej przyklejają się "łączenia". Znalazłam też taki fragment w artykule na onecie: ""Gdybyśmy o tym zapomnieli to zamiast obwarzanka powstałaby taka pękata, drożdżowa bułka. Stąd to obwarzanie jest najważniejszym elementem produkcji. Robi się to po to, żeby uzyskać chrupiącą skórkę na zewnątrz i miękki środek" - tłumaczy i dodaje, że drugim celem jest zachowanie kształtu, który nadajemy ciastu przed pieczeniem. "Inaczej rozrósłby się właśnie jak drożdżówka" - zauważa." (https://podroze.onet.pl/kulinaria/obwarzanek-precel-bajgiel-z-krakowa-historia-ciekawostki-produkcja/wrkvfgt) Również pozdrawiam :)
  • Gość Gość
    1549 dni temu
    a mi sie ciasto cały czas kleiło.co robić?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1549 dni temu
    Możesz podsypać nieco większą ilością mąki.
  • Gość Gość
    1900 dni temu
    Ile gramów ma jedno opakowanie drożdży?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1900 dni temu
    7 gramów :)
  • Gość Gość
    1775 dni temu
    7g
  • Gość Gość
    1909 dni temu
    W przepisie "pisanym" nie dodano tego, co bylo na filmie - piekarnik musi miec włączony termoobieg.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1909 dni temu
    Pycha ! Tylko u mnie musiały siedzieć trochę dłużej w piekarniku

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!