Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- silikonową formę do żelków misiów (lub inną formę do żelków o dowolnym kształcie)
- pipetę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ BAZĘ ŻELKÓW
Przegotowaną i wystudzoną wodę łączymy w miseczce z syropem malinowym. Mieszamy. Do osobnej miski przelewamy sok pomarańczowy.
Do syropu malinowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy.
Krok 2: ŁĄCZYMY SOKI Z ŻELATYNĄ
Do obu miseczek dodajemy po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie mieszamy z sokiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.
Krok 3: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Napęczniałą żelatynę malinową przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy.
Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do miseczki. Odstawiamy do przestygnięcia. Analogicznie postępujemy z pomarańczową żelatyną.
Krok 4: WYPEŁNIAMY FORMY
Przestudzoną żelatynę pobieramy za pomocą pipety, a następnie wypełniamy nią silikonową formę do żelków.
Krok 5: SCHŁADZAMY ŻELKI
Formy przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny i schładzamy do całkowitego zestalenia się żelków.
Zestalone żelki delikatnie wyjmujemy z foremek.
Zobacz podobne
przepisy
Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!
Żelki pomarańczowo-marchewkowe
Paweł Małecki zdradza przepis na domowe żelki! Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!
Pizza z czekoladą
Czekolada na okrągło, czyli pizza na słodko! Przygotuj proste ciasto według przepisu Pawła i spełnij dziecięce marzenia o idealnym deserze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Żelki pomarańczowo-marchewkowe
- Tosty francuskie z bananami
- Deser wegański à la snickers
- Faszerowana papryka z serem halloumi
- Kruche ciasteczka – przepis
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Biscotti z migdałami i orzechami
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
Komentarze (11)
335 dni temu
nie wiem czy to wina formy czy przepisu, ale jak wyciągam żelki to sie rozwalają, pękają, przyklejają się. smarowaliście czymś forme?
odpowiedz
333 dni temu
Nie smarowaliśmy niczym formy. Jeśli użyłeś formy silikonowej nie powinno być kłopotu z wyjmowaniem żelek.
406 dni temu
A gdzie ten cukier ? Do soku pomarańczowego?
odpowiedz
405 dni temu
Cukier lub inny słodzik możesz dodać opcjonalnie, najlepiej w momencie rozpuszczania żelatyny, aby także się rozpuścił.
449 dni temu
Ale to wyjdą galaretki a nie żelki....
odpowiedz
629 dni temu
Taka porcja naprawdę ma 43 gramy białka? Czy yo jakiś błąd?
odpowiedz
626 dni temu
Skonsultowaliśmy tę kwestię z naszą dietetyczką i w tabeli nie ma błędu — porcja żelek ma 43 g białka. Mimo wszystko bardzo dziękujemy za uwagę :)
572 dni temu
żelatyna ma w sobie białko
533 dni temu
Żelatyna to samo białko więc prawda.
1415 dni temu
Jak długo takie żelki można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce ?
odpowiedz
1415 dni temu
Rekomendujemy, by przechowywać je w lodówce, do 3-4 dni.
zobacz wszystkie