zobacz film Donuty dyniowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik

KROK 1: Pieczemy dynię

Dynię kroimy na cząstki, wycinamy środek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160°C przez 30-40 minut. Wystudzoną dynię obieramy ze skóry, umieszczamy w malakserze i miksujemy na purée.

KROK 2: Rozgrzewamy olej

W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu 1 litr oleju.

KROK 3: Łączymy suche składniki

Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do składników. Mieszamy. Dodajemy sól.

KROK 4: Łączymy mokre składniki

W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do suchych składników razem z miękkim masłem, serkiem homogenizowanym i purée. Całość mieszamy. Dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy łyżką.

KROK 5: Wyrabiamy ciasto

Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne, dodajemy więcej mąki. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. W środku robimy dziurki o średnicy 3 cm (za pomocą szklanek lub wykrawaczek).

KROK 6: Smażymy donuty

Na rozgrzany olej wrzucamy kawałek ciasta – jeśli smaży się na złoty kolor (ok. 160 stopni), temperatura jest odpowiednia. Na olej wrzucamy donuty, smażymy z obu stron na złoty kolor i kładziemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z oleju.

KROK 7: Dekorujemy

Donuty możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • jane jane
    90 dni temu
    Są dobre ale za słodkie, trzeba dać mniej cukru

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1393 dni temu
    Jeżeli chce zrobić donaty w piekarniku to przez ile minut mam je piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1392 dni temu
    Donuty możesz upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Około 10-12 minut powinno wystarczyć, ale polecamy sprawdzać poziom ich wypieczenia za pomocą drewnianej wykałaczki. Do pieczonych donutów warto użyć też odpowiedniej formy, którą wcześniej wysmarujemy masłem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!