zobacz film Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami

Rodzina Mazurków

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1. Kiełbasę nacinamy i podsmażamy

Białą kiełbasę delikatne nacinamy z jednej strony. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Układamy na niej kiełbasę i smażymy z obu stron do zarumienienia.

 

 

KROK 2. Kroimy cebulę

Cebulę kroimy w piórka. Zalewę z suszonych pomidorów odlewamy i odkładamy na bok, natomiast pomidory drobno siekamy. Paprykę konserwową kroimy w paski, a czosnek w plastry.

Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz.

 

KROK 3. Gotujemy sos

Cebulę smażymy na złoty kolor na oleju pozostałym po suszonych pomidorach. Jeśli jest go za mało – dodajemy rzepakowego. Dodajemy czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wlewamy odrobinę zalewy z papryki konserwowej. Dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.

 

KROK 4. Doprawiamy sos

Dodajemy paprykę konserwową i całość podlewamy zalewą z papryki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, cukrem, solą, majerankiem oraz słodką papryką do smaku. Chwilę dusimy.

Sos wykładamy na talerz. Kiełbaski układamy na sosie. Podajemy na gorąco z pieczywem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

  • Gość Gość
    308 dni temu
    Dzieki za fajne przepisy na Wielkanoc :) Irena

    odpowiedz

  • Gość Gość
    310 dni temu
    Ta kiełbasa biała "PIKOK" chyba jest nieobrana, z flakiem. Dla mnie flak powinno się obierać ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    309 dni temu
    Po co obierać, ma być nieobrana, taka jest najlepsza.

zobacz wszystkie