zobacz film Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • wałek
  • folię spożywczą
  • maszynkę do wałkowania makaronu (opcjonalnie)
  • foremkę do wycinania ciastek np. w kształcie gwiazdki
  • mikser
  • ręcznik papierowy
  • sito

KROK 1

Deser czekoladowo-kawowy z malinami - Mus czekoladowy

W moździerzu dokładnie rozcieramy cynamon, ziarenka wyłuskane z gwiazdki anyżu, nasiona kminku, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Jeśli nie mamy w domu moździerza, możemy użyć gotowej przyprawy korzennej.

W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Żółtka oddzielone od białek umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy ze 100 ml śmietanki. Następnie dodajemy podwójne espresso (60 ml naparu przyrządzonego z 15 g zmielonej kawy) oraz łyżeczkę przyprawy korzennej. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Wszystkie składniki ubijamy na parze na puszystą masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę deserową oraz mleczną i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z garnka, odstawiamy do wystudzenia. 300 ml śmietanki ubijamy w wysokim naczyniu. Do wystudzonej masy czekoladowej, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Mus przelewamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na około 1-1,5 godziny.

KROK 2

Deser czekoladowo-kawowy z malinami - Smażymy faworki

Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, przyprawę korzenną. W mieszance składników robimy zagłębienie i dodajemy żółtka oddzielone od białek, kwaśną śmietanę, roztopione masło oraz alkohol. Wszystkie składniki wstępnie siekamy nożem, po czym dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto kilkanaście razy uderzamy wałkiem, aby mocno je napowietrzyć. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe części. Bardzo cienko rozwałkowujemy je maszynką do robienia makaronu lub zwykłym wałkiem. Z jednej połowy ciasta wycinamy kwadraty o boku długości około 6 cm, z drugiej różnej wielkości gwiazdki. Płaty ciasta smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Faworki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

KROK 3

Deser czekoladowo-kawowy z malinami - Gotujemy maliny

Do garnka wsypujemy maliny i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż sok lekko odparuje. Dodajemy nasionka laski wanilii i jeszcze chwilę podgrzewamy. Czerwone wino mieszamy z mączką ziemniaczaną. Dodajemy do gorących owoców i ciągle mieszając, zagotowujemy. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.

Usmażone gwiazdki posypujemy cukrem pudrem. Na talerz nakładamy odrobinę musu czekoladowo-kawowego, następnie kwadrat z ciasta faworkowego, 3-4 łyżki musu oraz kilka ciasteczek w kształcie gwiazdek. Oprószamy cukrem pudrem. Deser podajemy z porcją gorącego sosu malinowego. Dekorujemy kilkoma świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

  • Gość Gość
    427 dni temu
    Przepis wygląda świetnie , ale czy ta kobieta musi się tak histerycznie miotać, zachowywać jak przekupka i przeszkadzać p. Pawłowi ? O wiele lepiej byłoby ,gdyby p.Paweł prezentował przepisy sam - lub w innym towarzystwie ;)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    428 dni temu
    Mam dwa pytania: Ekstrakt kawowy do musu był z kawy ziarnistej (czy rozpuszczalnej)? i drugie pytanie dotyczy biszkoptu z masą marcepanową, o którym p. Paweł wspominał w odcinku. Chciałam prosić o proporcje składników na takie ciasto.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    427 dni temu
    Matyldo, espresso jest z kawy ziarnistej. Jeśli chodzi o biszkopt z masą marcepanową - w tej chwili nie dysponujemy takim przepisem.
  • ciastkarka ciastkarka
    429 dni temu
    Nie,no przepis bomba,wygląd super a duet zajefajny :D

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    429 dni temu
    Wow,fantastyczne ;) Mniamm .. :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie