Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Marynujemy piersi

Marynujemy piersi

Czosnek siekamy, dodajemy szczyptę oregano oraz odrobinę oliwy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy piersi kurczaka. Mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 20 minut.

Ser halloumi kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Układamy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy z obu stron. Piersi kurczaka kroimy w plastry – układamy je naprzemiennie z plastrami gorącego zgrillowanego sera.

KROK 2: Łączymy składniki sosu

Łączymy składniki sosu

Sok wyciśnięty z cytryn miksujemy z pozostałymi składnikami sosu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i marynujemy w sosie.

 

 

KROK 3: Układamy składniki sałatki

Układamy składniki sałatki

Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i przypiekamy na patelni grillowej. Następnie posypujemy oregano.

Szpinak i rukolę układamy na talerzu obok mięsa z serem. Dekorujemy pomidorkami i polewamy pozostałym sosem. Bagietkę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    445 dni temu
    Gdzie jest filmik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    443 dni temu
    Drogi Gościu, nie do każdego przepisu dysponujemy filmem :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram