zobacz film Sałatka z rukoli i szpinaku z serem halloumi

Marcin Pietrzyk

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Pomidory kroimy na połówki

Pomidory kroimy na połówki

Rozgrzewamy patelnię grillową. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki. Ser halloumi kroimy w plastry. Rukolę wykładamy na duży talerz bądź miskę, dodajemy szpinak. Całość posypujemy pestkami granatu.

Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy je do sałatki razem z połówkami pomidorów.

Migdały moczymy we wrzącej wodzie. Następnie odcedzamy. Delikatnie pocierając, ściągamy skórkę z orzechów. Migdały kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do sałatki.

KROK 2: Grillujemy ser halloumi

Grillujemy ser halloumi

Na rozgrzanej patelni układamy ser halloumi. Grillujemy z obu stron (z każdej po około 2 minuty).

 

 

KROK 3: Łączymy składniki sosu

Łączymy składniki sosu

Oliwę łączymy z octem balsamicznym. Dodajemy musztardę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Sos dodajemy do sałatki tuż przed podaniem. Na wierzch wykładamy grillowany ser halloumi.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

  • Jola Jola
    160 dni temu
    Bardzo smaczna sałatka, chociaż nie odważyłam się dać łyżeczki (sic!) soli do sosu. Musztarda była na tyle ostra i słona, że obyło się bez soli i pieprzu, a i tak było aromatycznie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    160 dni temu
    Jolu, to prawda, warto ilość soli dostosować do indywidualnych preferencji :)
  • Gosia Gosia
    287 dni temu
    Przepyszna sałatka, serdeczne dzięki za przepis i inspirację ;))

    odpowiedz

zobacz wszystkie