Drożdżowe racuchy z jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie, a następnie wsypujemy tam pokruszone drożdże i cukier. Mleko podgrzewamy do około 40 stopni C i wlewamy połowę do wgłębienia z drożdżami. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Następnie wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Monia Monia
    1651 dni temu
    Wyszły przeeeepyszne!

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1792 dni temu
    Rewelacja. Lidl - robisz to dobrze ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1792 dni temu
    <3
  • Ola Ola
    1819 dni temu
    Pyszne, tylko jabłka zamieniłam na czarne jagody

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    2015 dni temu
    jestem trochę rozczarowana, że nie ma chociaż zdjęć poglądowych z poszczególnych etapów, zrobiłam racuchy wg przepisu i wyszło mi bardzo rzadkie ciasto (zupełnie inaczej niż dotychczas z innymi przepisami na racuchy) więc się obawiam jaki będzie efekt końcowy - no nic, czekam godzinę i zobaczymy co wyjdzie...

    odpowiedz

  • zimzap.pl zimzap.pl
    2388 dni temu
    Rewelacja! Moja dwuletnia córeczka też była zachwycona :) Nieco zmodyfikowałam przepis, zamiast cukru dodałam łyżkę miodu, a połowę mąki zastąpiłam mąką pszenną razową. Wyszły pyszne!

    odpowiedz

  • matkaPolka matkaPolka
    2588 dni temu
    Prosty i rewelacyjny przepis. Tak pysznych racuchów jeszcze nie jadłam.

    odpowiedz

  • Evik Evik
    2786 dni temu
    Ciasto wyszło super, racuszki puszyste, z duża ilością jabłek ( dałam 3) i sosik ze śliwek podsmażonych z brązowym cukrem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2823 dni temu
    Wyszły pyszne i puszyste :) Łyżka cukru w cieście to zdecydowanie za mało, jeżeli ktoś nie przepada za kwaśnymi. No i ciasto potroiłam, a i tak dwa jabłka to było za dużo. :) Następnym razem zrobię podwójną porcję ciasta. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3002 dni temu
    Dziękujemy i życzymy pysznego chrupania!

    odpowiedz

  • MW MW
    3003 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj je pierwszy raz - są łatwe, pyszne i już połowę ich nie ma.

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    3006 dni temu
    Zrobiłam je dziś na kolację. Pozostały chrupiące nawet gdy ostygły. Tak pysznych racuszków nie jadłam nigdy! POLECAM!!!

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3123 dni temu
    Super przepis, racuchy wyszły pyszniutkie!!!!! Polecam ;))))

    odpowiedz

  • Madlenka Madlenka
    3205 dni temu
    Bardzo pyszne! Taką miałam ochotę na racuchy z jabłkami i w pełni ją zaspokoiłam :) zresztą, zawsze najpierw zaglądam na KL jak chcę zrobić coś innego ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3310 dni temu
    Drogi Gościu, można zastąpić mleko napojem owsianym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3310 dni temu
    Moja córka ma skazę białkową, czy zamiast mleka krowiego mogę dodać napój owsiany?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!