
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie, a następnie wsypujemy tam pokruszone drożdże i cukier. Mleko podgrzewamy do około 40 stopni C i wlewamy połowę do wgłębienia z drożdżami. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Następnie wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż po Hiszpanii i przygotuj z nami pyszne hiszpańskie pączki z pomarańczowym lukrem.

Komentarze (16)
882 dni temu
Wyszły przeeeepyszne!
odpowiedz
1024 dni temu
Rewelacja. Lidl - robisz to dobrze ;-)
odpowiedz
1024 dni temu
<3
1051 dni temu
Pyszne, tylko jabłka zamieniłam na czarne jagody
odpowiedz
1247 dni temu
jestem trochę rozczarowana, że nie ma chociaż zdjęć poglądowych z poszczególnych etapów, zrobiłam racuchy wg przepisu i wyszło mi bardzo rzadkie ciasto (zupełnie inaczej niż dotychczas z innymi przepisami na racuchy) więc się obawiam jaki będzie efekt końcowy - no nic, czekam godzinę i zobaczymy co wyjdzie...
odpowiedz
1619 dni temu
Rewelacja! Moja dwuletnia córeczka też była zachwycona :) Nieco zmodyfikowałam przepis, zamiast cukru dodałam łyżkę miodu, a połowę mąki zastąpiłam mąką pszenną razową. Wyszły pyszne!
odpowiedz
1820 dni temu
Prosty i rewelacyjny przepis. Tak pysznych racuchów jeszcze nie jadłam.
odpowiedz
2017 dni temu
Ciasto wyszło super, racuszki puszyste, z duża ilością jabłek ( dałam 3) i sosik ze śliwek podsmażonych z brązowym cukrem :)
odpowiedz
2055 dni temu
Wyszły pyszne i puszyste :) Łyżka cukru w cieście to zdecydowanie za mało, jeżeli ktoś nie przepada za kwaśnymi. No i ciasto potroiłam, a i tak dwa jabłka to było za dużo. :) Następnym razem zrobię podwójną porcję ciasta. :)
odpowiedz
2234 dni temu
Dziękujemy i życzymy pysznego chrupania!
odpowiedz
2234 dni temu
Zrobiłam dzisiaj je pierwszy raz - są łatwe, pyszne i już połowę ich nie ma.
odpowiedz
2238 dni temu
Zrobiłam je dziś na kolację. Pozostały chrupiące nawet gdy ostygły. Tak pysznych racuszków nie jadłam nigdy! POLECAM!!!
odpowiedz
2355 dni temu
Super przepis, racuchy wyszły pyszniutkie!!!!! Polecam ;))))
odpowiedz
2436 dni temu
Bardzo pyszne! Taką miałam ochotę na racuchy z jabłkami i w pełni ją zaspokoiłam :) zresztą, zawsze najpierw zaglądam na KL jak chcę zrobić coś innego ;)
odpowiedz
2542 dni temu
Drogi Gościu, można zastąpić mleko napojem owsianym.
odpowiedz
2542 dni temu
Moja córka ma skazę białkową, czy zamiast mleka krowiego mogę dodać napój owsiany?
odpowiedz
zobacz wszystkie