Empanadas – co to jest?

Kuchnia Ameryki Południowej słynie z wielu oryginalnych dań, wyjątkowych przysmaków oraz niespotykanych połączeń. Wśród tych kulinarnych podróży można trafić na pyszne rarytasy o egzotycznie brzmiących nazwach. Jednym z nich są kryjące się pod tajemniczą nazwą empanadas, czyli wyjątkowe małe pierożki.

Jak przygotować empanadas?

Przygotowuje się je na bazie kruchego ciasta z oliwą z oliwek, lecz ich wiele odmian uwzględnia również ciasto podobne do francuskiego, pierogowego, a nawet chlebowego. Empanadas to nie tylko ciasto! W ich wnętrzu kryje się smakowity farsz, który także można przyrządzić na wiele sposobów – od farszu mięsnego, rybnego czy też nawet jajecznego, po zwykłe ziemniaki, różne warzywa lub ser. Całość można usmażyć w oleju lub upiec na blasze w piekarniku.

Empanadas na świecie

Empanadas to nie tylko pyszna przekąska, to również wizytówka wielu miejsc i regionów. Ogromną sławę zyskała zarówno w kuchni hiszpańskiej, jak i w kuchni Ameryki Południowej. Znana jest w Chile, Argentynie, a nawet w Wietnamie!

Jak podawać empanadas?

Te pyszne faszerowane pierożki sprawdzą się doskonale nie tylko jako danie główne. Mogą także stanowić dodatek do różnych sałatek, a ich smak łatwo wzbogacić różnorodnymi dipami czy też towarzystwem świeżego guacamole. W zależności od farszu użytego do wypełnienia empanadas, każdy może znaleźć w nich swoją ulubioną nutę smakową: mięsną, serowo-oliwkową, rybną czy też warzywną, dzięki której będzie to również świetna propozycja dla wegetarian. Co więcej, przygotowanie różnych wariantów tego dania i łączenie ich z różnymi dodatkami to doskonały pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół i kulinarną podróż w różne zakątki Ameryki Południowej. Smacznego!

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram