Filet z ptrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Głęboką patelnię, blaszkę, ręcznik papierowy, 4 małe naczynia żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Przygotowanie

Plastry bakłażanów układamy na desce i posypujemy odrobiną soli. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, na którym smażymy plastry bakłażana (posoloną stroną kładziemy je na patelnię). Jeśli plastry podczas smażenia wchłoną cały tłuszcz, dodajemy więcej oleju rzepakowego. Przed przewróceniem talarków na drugą stronę, solimy je i odwracamy. Po ich przesmażeniu z obu stron kładziemy je na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).

Na tej samej patelni smażymy plastry pomidorów, które posypujemy odrobiną soli z obu stron, podobnie jak w przypadku bakłażana. Przesmażone pomidory układamy równomiernie na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym.

Lekko pokrojoną bazylię przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta, ser grana padano, 100 gramów śmietany oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy resztę śmietany (100 gramów) i dalej miksujemy.

Na dnie 4 małych naczyń żaroodpornych układamy warstwę usmażonych plastrów bakłażana, następnie polewamy je warstwą sosu z bazylii, dalej układamy warstwę smażonych pomidorów. Górę zapiekanek polewamy ponownie sosem z bazylii. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut.

Włączamy ogień pod małym garnkiem, do którego wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, wlewamy białe wino i ocet spirytusowy. Gotujemy, redukując aż do uzyskania połowy zawartości płynu. Sos odstawiamy do przestygnięcia.

Z pstrąga zdejmujemy łuski, zostawiamy skórę. Na skórze robimy delikatne nacięcia. Każdy filet kroimy na pół, solimy oraz posypujemy pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, następnie dodajemy mały kawałek masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelni układamy rybę skórą do góry, smażymy 1-2 minuty z każdej strony.

Patelnię z rybą przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

Gdy sos lekko przestygnie, dodajemy masło z lodówki i za pomocą trzepaczki mieszamy aż do momentu, gdy masło całkowicie się rozpuści (nie gotujemy). Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy.

Jak podawać

Sos wylewamy na środek talerza, przykrywamy go kawałkami ryby, rybę polewamy ponownie sosem z szalotkami. Dekorujemy koperkiem. Zapiekankę dekorujemy listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1674 dni temu
    robiłam - nie wyszło pyszne... tej zapiekanki wyszło strasznie dużo i cała była pływająca ..

    odpowiedz

  • Pan Lidl Polska 345 Pan Lidl Polska 345
    1736 dni temu
    SUPERRR

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram