Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub żeliwne
Krok 1: Podsmażamy schab
Schab kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2: Smażymy warzywa
Cebulę kroimy w piórka, ogórka i paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek kroimy w plastry, pieczarki w ćwiartki, a imbir drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Pieczarki podsmażamy aż do uzyskania złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do mięsa. Na tej samej patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy również paprykę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy ponownie olej i dodajemy masło. Wrzucamy ogórki kiszone, a po chwili posiekany imbir. Chwilę podsmażamy i przekładamy do mięsa. Całość doprawiamy odrobiną majeranku.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Na tę samą patelnię dajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką. Dolewamy odrobinę wody lub rosołu. Smażymy, mieszając. W moździerzu rozcieramy odrobinę kolendry z kminem rzymskim. Mieszankę przypraw dodajemy do koncentratu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dolewamy śmietankę. Z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnię płyny, które puściły warzywa i mięso. Sos delikatnie redukujemy, mieszając. Sos przelewamy do mięsa i całość dobrze mieszamy. Zagotowujemy.
Danie przekładamy do miski i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kawałkami papryki.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!
Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!
Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!
Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
- Szybkie lasagne
- Śledź marynowany po mazursku
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Pieczone burgery z indyka
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Ekspresowy bigos w 25 minut i na 2 sposoby
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mazurek marchewkowy
- Szparagi pod beszamelem
- Dal z czerwonej soczewicy
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Wegański budyń z marakują
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Lody o smaku słonego karmelu
- Wegańskie gofry dyniowe
Komentarze (3)
532 dni temu
Mieszkałam wiele lat w Lublinie i zajadałam się forszmakiem lubelskim , ale... bez pomidorów ! Nie było z pewnością imbiru i nie pamiętam papryki, ale to były ciężkie czasy ! :))) Pewnie dodadzą smaku. Natomiast pamiętam smak i kolor tego dania - z pewnością bez pomidorów.
odpowiedz
2245 dni temu
Wyśmienite danie! Rodzinka nie mogła się nadziwić. Pozdrawiam
odpowiedz
2573 dni temu
Bardzo smaczne <3
odpowiedz