zobacz film Forszmak wieprzowy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne lub żeliwne

Krok 1: Podsmażamy schab

Schab kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2: Smażymy warzywa

Cebulę kroimy w piórka, ogórka i paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek kroimy w plastry, pieczarki w ćwiartki, a imbir drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Pieczarki podsmażamy aż do uzyskania złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do mięsa. Na tej samej patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy również paprykę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy ponownie olej i dodajemy masło. Wrzucamy ogórki kiszone, a po chwili posiekany imbir. Chwilę podsmażamy i przekładamy do mięsa. Całość doprawiamy odrobiną majeranku.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Na tę samą patelnię dajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką. Dolewamy odrobinę wody lub rosołu. Smażymy, mieszając. W moździerzu rozcieramy odrobinę kolendry z kminem rzymskim. Mieszankę przypraw dodajemy do koncentratu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dolewamy śmietankę. Z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnię płyny, które puściły warzywa i mięso. Sos delikatnie redukujemy, mieszając. Sos przelewamy do mięsa i całość dobrze mieszamy. Zagotowujemy.

Danie przekładamy do miski i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kawałkami papryki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • EWA EWA
    532 dni temu
    Mieszkałam wiele lat w Lublinie i zajadałam się forszmakiem lubelskim , ale... bez pomidorów ! Nie było z pewnością imbiru i nie pamiętam papryki, ale to były ciężkie czasy ! :))) Pewnie dodadzą smaku. Natomiast pamiętam smak i kolor tego dania - z pewnością bez pomidorów.

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    2245 dni temu
    Wyśmienite danie! Rodzinka nie mogła się nadziwić. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2573 dni temu
    Bardzo smaczne <3

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!