Gazpacho

Gdy na zewnątrz doskwierają upały… znajdź odrobinę ochłody na talerzu! Mieszkańcy hiszpańskich miast i wsi doskonale wiedzą, jak radzić sobie z wysokimi temperaturami, a jednocześnie zadowolić swoje kubki smakowe. Ich sposobem na upalne dni jest niezwykła zupa, podawana na zimno, a czasem nawet… z kostkami lodu! Mowa oczywiście o gazpacho, czyli hiszpańskim chłodniku, kuszącym swym oryginalnym smakiem i zapewniającym zdrowe orzeźwienie.

Jak przygotować gazpacho?

Gazpacho to chłodnik bardzo popularny na południu Hiszpanii i Portugalii. Robi się go dość łatwo, należy jednak pamiętać o podstawowych składnikach. Do przyrządzenia klasycznego gazpacho niezbędne są pomidory, papryka, ogórek, cebula oraz czosnek. Wszystkie warzywa należy zmiksować, ale, co istotne, w stanie surowym. Otrzymaną papkę warzywną rozrzedza się lodowatą wodą, następnie dodaje oliwę z oliwek i trochę octu. Całość musi być oczywiście wzbogacona ziołami, takimi jak: oregano, bazylia czy też tymianek, które idealnie komponują się ze smakiem warzyw. Całość mieszamy, przyprawiamy do smaku… i gotowe!

Jak podawać gazpacho?

Gazpacho to idealny sposób, by przemycić odrobinę hiszpańskiego słońca do własnej kuchni. Pyszny smak soczystych pomidorów oraz soczysta barwa czynią ten chłodnik doskonałym pomysłem na rozpoczęcie wspólnego letniego biesiadowania. Gazpacho podane w towarzystwie grzanek lub dodatków, takich jak orzechy czy oliwki, jest również świetną opcją dla wegetarian. W sam raz na wakacyjne, beztroskie dni!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram