Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- przesiewacz do mąki
- gofrownicę
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem i powoli dodajemy roztopione (nie gorące!) masło oraz przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy mleko i ubite białka. Pieczemy w gofrownicy z grubą kratką. Podajemy z bananami i kremem orzechowym.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!
Amerykańskie naleśniki
Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!
Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.
Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gofry na dwa sposoby
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Przekąski z pastą z szynki
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Ciasteczka owsiane z jabłkami
- Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Sałatka z ogórków z kurczakiem
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Schab w sosie paprykowym
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Babka wielkanocna
- Spaghetti z dynią i borowikami
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Komentarze (23)
2103 dni temu
Większość pisze, że aby gofry były kruche trzeba dobre ciasto nie jest to do końca tak. Zrobię dobre gofry ze zwykłego ciasta naleśnikowego tylko odpowiednio gęstego (konsystencja gęstej śmietany) potrzeba tylko dobrej gofrownicy. A jaka to dobra - musi mieć 250 st C na panelach (a nie ponad 1.000 W - ja mam 1150 W a temperatura na panelu 180-185 st. C) i ciężka góra lub z mechanizmem nie pozwalającym podnieść ciastu górnego panelu (np. z zatrzaskiem) go gwarantuje równomierne upieczenie gofra.
odpowiedz
2019 dni temu
u mnie pierwsze 2 były kruche ale musicie po prostu je krócej trzymać na gofrownicy
2018 dni temu
Trzeba pamiętać, że czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy! :)
2659 dni temu
Gofry wychodzą miękkię - daleko im do chrupiących.
odpowiedz
2657 dni temu
Chrupkość gofrów zależy od gofrownicy i jej mocy :)
2638 dni temu
U mnie to samo. Choć przygotowanie ciasta jest szybkie, całość zajęła mi 1,5 h. To mój pierwszy przepis z tej książki. Na razie nie będę do niej zagladała. Szkoda bo niektóre przepisy wyglądały ciekawie.
2735 dni temu
nieudane, ciasto za rzadkie, po wypieczeniu dwóch (płaskich i miękkich) zrobiłam z reszty naleśniki...
odpowiedz
3029 dni temu
udać się tak sobie ale nie za bardzo
odpowiedz
3082 dni temu
Gofry nie wyszły pomimo tego że wszystko było zrobione tak jak w przepisie, ciasto jest mokre i glimdziate, nic nie dało dłuższe pieczenie. Nie polecam!
odpowiedz
3081 dni temu
Drogi Gościu, za mało chrupiącą konsystencję odpowiada gofrownica - gofry należy wypiekać w naprawdę wysokiej temperaturze (w gofrownicy o wysokiej mocy).
3121 dni temu
nudy
odpowiedz
3163 dni temu
Przepis słaby. Gofry miękkie, trudno je było wyciągać z gofrownicy były takie kapciowate.
odpowiedz
3306 dni temu
Drodzy Użytkownicy, możecie zmniejszyć ilość kakao w przepisie, jednak zastąpcie je taką samą ilością mąki, by konsystencja ciasta pozostała niezmienna. Za mało chrupiącą konsystencję odpowiada gofrownica - gofry musimy wypiekać w naprawdę wysokiej temperaturze (w gofrownicy o wysokiej mocy).
odpowiedz
2735 dni temu
no a ja ma waszą gofrownicę i nie wyszło ... na "5" piekłam, proporcje są zepsute w tym przepisie...
3307 dni temu
Niestety ten przepis jest do bani. Za dużo kakao, dla laików powinna być wzmianka by dodać go mniej bo za duża ilość obciąża ciasto
odpowiedz
3309 dni temu
dodam że dałabym po prostu mniej kakao, bo przez nie to ciasto takie obiążone
odpowiedz
3309 dni temu
W smaku są niezłe, ale ich wygląd pozostawia wiele do życzenia, kapciowatw i flakowate.
odpowiedz
3320 dni temu
Fakt pyszne ale wyszły zakalcowate i gumowe. Dodam ze mam dobrą gofrownicę 1000W i gofry z innych przepisów wychodzą tak jak powinny.
odpowiedz
2934 dni temu
1000W to wciąż słaba.gofrownica. Lepsza niż 700W, ale i tak słaba. Ja posiadam 1300W, a wolałbym tak z 1500W
2784 dni temu
Ja mam jeszcze mocniejszą 2000W, ale wolałbym, by była jeszcze lepsza. Kto da więcej?!
3471 dni temu
przepis jest dokładny a deser pyyyyyyyyyyyyyyyyszny bende wchodzić na przepisy deserów co dziennie
odpowiedz
3474 dni temu
Chyba zrobię takie gofry.
odpowiedz
zobacz wszystkie