zobacz film Hummus czekoladowy

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser/malakser
  • moździerz

Olej kokosowy roztapiamy. Ciecierzycę dokładnie osączamy na sitku. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Przekładamy humus do miski i dekorujemy pistacjami utłuczonymi w moździerzu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Hummus nie tylko na słono!

Hummus (zwany czasami humusem) to ceniona na całym świecie pasta z gotowanej ciecierzycy, rzadziej innych roślin strączkowych. Zwykle służy jako dodatek do chleba pita lub innego rodzaju pieczywa i spożywa się go w wersji na zimno. Hummus z ciecierzycy jest uwielbiany przez wegan oraz wegetarian! Osoby preferujące dietę roślinną chętnie sięgają po ten przysmak w rozmaitych odsłonach, zarówno wytrawnych, ostrych, jak i właśnie słodkich. Klasyczny przepis na hummus z ciecierzycy zawiera dodatek zmiażdżonego czosnku, tahini, pasty sezamowej, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz przypraw takich jak kmin rzymski czy pietruszka. Wszystko to odpowiada za jego wyjątkowy, charakterystyczny smak. Jednak nasz przepis na hummus zakłada przygotowanie pasty w słodkiej odsłonie. A to wszystko za sprawą niewielkiej zmiany składników! Otóż zamiast wytrawnych dodatków znajdziesz w nim kakao oraz masło orzechowe, które odpowiadają za jego wyjątkowy, deserowy charakter. Co więcej, przepis na hummus spodoba się nawet osobom, które nie przepadają za kuchennymi przygodami. Nie dość, że jego przygotowanie jest banalnie proste, to zajmuje zaledwie 5 minut. Trudno wyobrazić sobie lepszy pomysł na szybką, słodką przekąskę. Sprawdź, jak zrobić hummus według naszej receptury!

Przepis na hummus ze składnikami doskonałej jakości

W przepisie na hummus znajdziesz listę łatwo dostępnych składników. Warto się im przyjrzeć. Pierwszy, kluczowy punkt to oczywiście ciecierzyca konserwowa. To najszybsze rozwiązania – wystarczy, że otworzysz puszkę, odsączysz cieciorkę z płynu (zwanego aquafabą) i gotowe. Swoją drogą aquafaba, czyli „woda po ciecierzycy”, to znakomity zamiennik białka jaja kurzego czy mleka. Ponadto możesz też przyrządzić hummus z ciecierzycy ze słoika. Zapewniamy, że jej walory smakowe nie różnią się od wersji z puszki.

Domowy hummus przygotujesz również z suchej, a właściwie samodzielnie ugotowanej cieciorki. Wybierając tę drogę postępowania, nigdy nie zapominaj o wcześniejszym namoczeniu ziaren. Najlepiej zrobić to noc wcześniej. Włóż suche ziarna ciecierzycy do dużej miski i pokryj je wodą. Moczenie pomaga zmniejszyć czas gotowania ciecierzycy. Po moczeniu przepłucz cieciorkę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru wody i substancji rozpuszczalnych. W przypadku gotowania na gazie, ziarna umieść w garnku wypełnionym świeżą wodą — możesz też dodać do niej szczyptę soli. Gotuj ciecierzycę na małym ogniu, przykrytą pokrywką przez około 1-1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy jest już miękka. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj więcej wody podczas gotowania. Gdy ciecierzyca będzie gotowa, odcedź ją i pozostaw do ostygnięcia, co pozwoli ziarnom zwiększyć jędrność. Odpowiednie ugotowanie ciecierzycy sprawi, że domowy hummus będzie smakował wprost doskonale.

Jak zrobić hummus? Poznaj też inne opcje!

Składniki hummusu na słodko mogą zmieniać się w zależności od tego, na co masz ochotę oraz co masz obecnie w lodówce. Przy czym przepis na hummus czekoladowy zdecydowanie pojawia się najczęściej wśród poleceń zwolenników tego przysmaku. Inne pomysły?

  1. Pasta hummus doskonale smakuje w wydaniu przypominającym ciasto marchewkowe. Ta wersja jest idealna na jesień, zwłaszcza gdy doprawisz ją cynamonem czy wanilią. Jak zrobić hummus w domu? Wystarczy, że dodasz do naszego przepisu marchewkę, orzechy włoskie oraz wspomniane przyprawy zamiast kakao i masła orzechowego. Taka odsłona bezbłędnie dopełni pyszne śniadanie czy stanie się dobrym towarzystwem dla kawałka ciasta.
  2. Przepisy na hummus w słodkim wydaniu zakładają również przygotowanie go w sernikowej odsłonie. Podobny efekt smakowy osiągniesz dzięki dodaniu do masy z ciecierzycy nieco malin, a także orzechów nerkowca. Zblenduj je na gładki krem, a z pewnością nikt mu się nie oprze.

Pyszny domowy hummus – z czym go jeść?

Pasta hummus w ostatnim czasie króluje wśród fit przepisów, zwłaszcza tych mających dostarczać słodkich doznań. Przy czym pragniemy wspomnieć, że nasz hummus z ciecierzycy stanowi znakomity dodatek do rozmaitych przekąsek, ale też dobrze smakuje także solo, jedzony łyżką. Oto kilka produktów, które świetne wypadną jako dodatek do słodkiego hummusu:

  • Kawałki jabłek, gruszek, śliwek, truskawki, maliny czy winogrona świetnie komponują się z rozmaitymi deserami, dlatego sprawdzą się i w tym wypadku.
  • Podawaj słodki hummus na kawałkach chleba pszennego lub kukurydzianego. Możesz także wypróbować go na grzankach czy tostach.
  • Przygotuj delikatne paluszki z ciasta filo, upieczone i posypane cukrem pudrem. Idealne do maczania w słodkim hummusie!
  • Herbatniki, zarówno klasyczne, jak i pełnoziarniste, to idealne towarzystwo dla słodkiego hummusu. Możesz także kruszyć je na wierzch pasty.
  • Podawaj słodki hummus z płatkami owsianymi, granolą czy innymi chrupkimi dodatkami. To idealne połączenie do śniadania lub przekąski.
  • Świeżo upieczone naleśniki lub racuchy dobrze pasują do słodkiego hummusu.
  • Słodki hummus świetnie komponuje się z chrupiącymi preclami lub krakersami. To idealne połączenie słodko-słone.
  • Dodaj łyżkę słodkiego hummusu do koktajlu owocowego, aby dodać mu kremowej konsystencji i słodkiego smaku.
  • Serwuj słodki hummus z goframi. To pyszna alternatywa dla tradycyjnych sosów i kremów.

Co więcej, nasz hummus z cieciorki sugerujemy podawać z posypką z pistacji. Ich smak fantastycznie komponuje się ze stonowaną słodyczą całego deseru. Inne ciekawe dodatki, które możesz wykorzystać to wiórki czekoladowe czy kokosowe, rozmaite gatunki orzechów czy po prostu serwować hummus solo. Oczywiście i w tym wypadku wszelkie własne pomysły są mile widziane!

Z pewnością wiesz już, jak zrobić hummus w słodkiej odsłonie. Gdyby jednak było to Twoje pierwsze podejście do tego przysmaku, musisz zacząć od przepisu na hummus klasyczny. Znajdziesz go oczywiście w pełnej niespodzianek liście przepisów Kuchni Lidla. Wśród naszych propozycji znajdziesz też warzywa z hummusem i salsą pomidorową czy hummus i tagine z kurczakiem i morelami. Mamy nadzieję, że to przysmak, który na stałe zagości w Twojej kuchni!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!