Jajka faszerowane z szynką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy jajka

Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy.

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Jajka kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka drobno rozgniatamy widelcem i mieszamy z serkiem śmietankowym. 2/3 rzeżuchy odcinamy i dodajemy do masy, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę drobno kroimy, dodajemy do masy i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie dzielimy na 12 porcji.

Krok 3: Faszerujemy jajka

Z każdej porcji formujemy rękoma kulkę i umieszczamy w jednej połówce jajka. Dekorujemy pozostałą rzeżuchą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jajka faszerowane z szynką – wejdź do świata pysznych faszerowanych jajek!

Jajka faszerowane kojarzą się przede wszystkim z radosnym czasem Świąt Wielkiej Nocy. I słusznie – podczas uroczystego śniadania, obiadu czy kolacji masz okazję skosztować wiele wariantów tej pysznej potrawy. Należą do nich m.in. jajka z pieczarkami, jajka z tuńczykiem czy jajka z twarożkiem. A także jajka faszerowane szynką – to właśnie na nich skupiamy się w naszym przepisie! Zapewniamy, że nie są to zwyczajne jajka faszerowane szynką – towarzyszy im wiele zróżnicowanych dodatków, które wpływają na bogaty smak tej potrawy i bardzo estetyczny wygląd dania. Nasze jajka faszerowane szynką wspiera bowiem zacne towarzystwo serka śmietankowego, rzeżuchy i pieprzu czarnego. To otoczenie, w którym jajka faszerowane z szynką czują się zdecydowanie najlepiej! Z pewnością ucieszy Cię też wiadomość, że nasze jajka faszerowane szynką przygotujesz w pół godziny. To łatwy przepis – z farszem do jajek z szynką poradzisz sobie nawet wtedy, gdy raczej nie uznajesz się za mistrza kuchni.

Nim przejdziemy do opisu przygotowania jajek faszerowanych z szynką, opowiedzmy nieco o historii jajek z farszem ogółem. W Europie nadziewanie jajek różnymi składniki weszło do kultury kulinarnej w późny średniowieczu. Z tego okresu pochodzą przynajmniej pierwsze wzmianki na ten temat. Więcej ciekawych inspiracji na temat jajek faszerowanych z szynką i innymi składnikami znajdziesz jednak w dokumentach pochodzących z o wiele późniejszego okresu. Bogactwo różnych propozycji podania jajek zapisano w książkach kucharskich z dwudziestolecia międzywojennego. Tego typu publikacje to prawdziwa skarbnica inspiracji – znajdziemy wśród nich zarówno propozycje takie jak jajka z ryżem czy bułką tartą, jak również przepisy tak niecodzienne jak jajka z sardelami czy rakami. Jajka faszerowane z szynką i innymi pożywnymi składniki były w końcu honorowymi gośćmi przyjęć urządzanych w PRL-u. Oczywiście miłośnicy jajek faszerowanych z szynką i innych wariantów potrawy nadal dają popis swojej kreatywności. W sieci bez trudu znajdziesz przepisy nie tylko na jajka faszerowane rybą czy różnymi gatunkami mięsa, lecz także pomysły na jajka z burakami, suszonymi pomidorami czy awokado. Wydaje się, że potencjał faszerowanych jajek jest nieograniczony! Możesz nawet pokusić się o przyrządzanie zjawiskowych jajek faszerowanych w skorupkach. Jakby tego było mało, jajka faszerowane możesz podawać zarówno na zimno, bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, jak i na ciepło – choćby po podsmażeniu na patelni. Wątek ten moglibyśmy kontynuować w nieskończoność. Przejdźmy jednak do naszych jajek faszerowanych z szynką. Jak przyrządzić przepyszny farsz do jajek?

Jajka faszerowane szynką – przysmak, który pokochają Twoi bliscy!

Dlaczego więc jajka faszerowane szynką stanowią świąteczną gratkę? Choćby dlatego, że łączą w sobie potencjał kulinarny dwóch potraw, bez których w tym czasie nie może się obyć żadne spotkanie rodzinne. Mowa oczywiście o jajkach i doskonałych wyrobach mięsnych reprezentowanych tu przez wędliny. Co więcej – towarzyszy im rzeżucha, która z pewnością kojarzy Ci się z wiosną i budzeniem się natury po długim zimowym śnie. Dzięki rzeżusze jajka faszerowane szynką zyskują nowy wymiar świeżości! Na to wrażenie wpływa też lekki serek śmietankowy.

Mimo to mowa o przysmakach o dość wysokiej wartości kalorycznej. O głodzie przy świątecznym stole możesz więc zapomnieć. Zachowując nasze proporcje składników, uzyskasz potrawę, która łącznie ma około 820 kalorii, co przekłada się na około 205 kcal w jednej porcji. Jak zatem widzisz, nasz przepis na faszerowane jajka z szynką pozwoli Ci przygotować pyszności dla czterech osób. Każdy ze współbiesiadników będzie miał zatem okazję zjeść trzy połówki faszerowanego jajka z szynką.

Już teraz podpowiadamy, że przygotowując faszerowane jajka z szynką, możesz pozwolić sobie na kilka wariacji na temat naszego przepisu, dbając o różnorodność serwowanych specjałów. Pierwsza z naszych propozycji to jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem. Szczypiorek to przecież dodatek wręcz stworzony dla towarzystwa jajek! Gwarantujemy, że zasmakuje Ci także w tym wydaniu. Jeśli natomiast poszukujesz czegoś bardziej wymyślnego, postaw na jajka faszerowane awokado i szynką, to kolejna z niezwykle pożywnych propozycji o nieco egzotycznym powabie! Przejdźmy jednak do szczegółów przepisu na jajko faszerowane szynką. O czym musisz pamiętać?

Szybki przepis na jajka faszerowane szynką – wypróbuj go!

Jak już wspominaliśmy, nasz przepis na jajka faszerowana szynką zaliczamy do przepisów łatwych – zrealizujesz go większych trudności w już w 30 minut. Od czego zatem zacząć przygotowywanie jajek faszerowanych na szybko? Oczywiście od ugotowania jajek na twardo. Te musisz wrzucić do wrzątku i gotować je przez 10 minut. Dobrym pomysłem jest wyjęcie ich na chwilę przed gotowaniem z lodówki, aby zyskały temperaturę pokojową. Możesz też lekko osolić wodę. Podkreślamy, że to bardzo ważne, aby jajka faszerowane zostały dobrze ugotowane! Nie ma tu mowy o nawet minimalnym niedogotowaniu. Przy okazji mała ciekawostka. W świątecznym zamieszaniu nietrudno pomylić jajka ugotowane z surowymi. W jaki sposób oddzielić jedne od drugich? Niezawodnym sposobem jest test polegający na zakręceniu jajka na płaskiej powierzchni. Jajko ugotowane na twardo powinno kręcić się bez trudu jednostajnym ruchem. Jajko surowe – będzie chwiało się i wkrótce się zatrzyma. Wynika to z jego płynnej zawartości.

No dobrze – jajka faszerowane na Święta przez 10 minut gotowały się już w garnku? Co dalej? Zgodnie z naszym przepisem należy je ostudzić w chłodnej wodzie i obrać. To konieczne, abyś się nie poparzyć! Teraz przyszła pora na przygotowanie nadzienia. Weź miseczkę. Każde z obranych jajek przetnij na pół, z każdego wyjmij żółtko i włóż je do naczynia. Dodaj serek śmietankowy oraz rzeżuchę, sól oraz szynkę. I tu pojawia się kolejna kwestia związana z jajkami faszerowanymi na szybko, którą wymaga sprecyzowania. Otóż jaka szynka do jajka garnirowanego pasuje najlepiej? W naszym przepisie na faszerowane jajko wielkanocne poleciliśmy wykorzystanie do tego celu szynki gotowanej. Naszym zdaniem to uniwersalne, a przy tym ekonomiczne rozwiązanie. Ale możesz też wykorzystać inny rodzaj szynki. Choćby szynkę konserwową albo nawet szynkę wędzoną czy długo dojrzewającą. Wybór należy do Ciebie! Bez względu na to, na jaką szynkę do jajka faszerowanego na szybko ostatecznie postawisz, pamiętaj, że przygotowaną masę – czyli farsz – musisz podzielić na tuzin równej wielkości kulek. Każda z nich musi następnie wylądować w połówce faszerowanego jajka. Mogłoby się wydawać, że to koniec. Nic bardziej mylnego. To w końcu jajka garnirowane, czyli zdobione. W roli dekoracji w tym przypadku doskonale sprawdza się zachowana część rzeżuchy. Pamiętaj, aby do farszu do wielkanocnego jajka faszerowanego wykorzystać tylko ⅔ dostępnej rośliny!

Nasze faszerowane jajka z szynką i rzeżuchą to wymarzony pomysł zarówno na Wielkanoc, jak i na imprezę ze znajomymi czy dowolną inną okazję. Po wypróbowaniu polecanych jajek faszerowanych możesz oczywiście poszerzyć swoje horyzonty kulinarne o kolejne propozycje w tym stylu. O kilku inspiracjach, takich jak jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem, pisaliśmy już nieco wyżej. Jakie inne wyszukane propozycje poleca jednak Kuchnia Lidla wszystkim odkrywcom? Choćby faszerowane jajka z pistacjami, szczypiorkiem, bułką tartą i śmietaną. Ten niecodzienny sposób przygotowania jajek z pewnością znajdzie swoich licznych amatorów na każdej prywatce i pozwoli odzyskać siły wszystkim zmęczonym wielogodzinną zabawą. Inny bardzo oryginalny pomysł to jajka faszerowane pastą z kawioru. To przekąska idealna na każde wystawne przyjęcie. W naszym wypróbowanym przepisie jajku towarzysz chleb żytni, koperek, majonez oraz przepyszny kawior z pstrąga. Po prostu musisz wypróbować ten przepis, jeśli poszukujesz godnej alternatywy dla jajka faszerowanego z szynką. Zwłaszcza że podobnie jak inne nasze propozycje przygotujesz je w ekspresowym tempie! Gorąco zachęcamy Cię też do przetestowania jajek w towarzystwie musztardy oraz łososia. Takie wyraziste smaki proponujemy w przepisach na jajka faszerowane pastą łososiową z pieprzem oraz jajka z pastą musztardową. A wszystkiemu towarzyszy aromatyczny sos wielkanocny! Jeśli jednak wyjątkowo zależy Ci na naszych jajkach faszerowanych szynką, postaw przepis na głowie i wypróbować roladki z jajek w szynce! Gwarantujemy fantastyczne doświadczenia kulinarne!

Gdy zatem poszukujesz sprawdzonych przez koneserów przepisów na pyszne jajka faszerowane, jesteś w dobrym miejscu! W kolekcji przepisów Kuchni Lidla czeka na Ciebie mnóstwo nietuzinkowych wskazówek dotyczących postępowania z gotowanymi jajkami. Znajdziesz wśród nich zarówno przepisy wykorzystujące dobrze znane, uniwersalne składniki, jak i propozycje – nie bójmy się użyć tego słowa – awangardowe! Zanim jednak zaczniesz poszukiwać finezyjnych kompozycji kulinarnych, wypróbuj polecane jajka faszerowane szynką!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!