zobacz film

Masa cukrowa to coś, co warto mieć w swojej domowej cukierni. Przy jej użyciu możemy przygotować bajeczne ozdoby tortów czy muffinek. Jak obkładać torty masą cukrową? Jak zrobić łatwe ozdoby i figurki? Koniecznie obejrzyjcie odcinek Pawła Małeckiego z Jowitą Woszczyńską! Jowita zajęła 3. miejsce w Mistrzostwach Świata w Dekoracji Tortów, także posłuchajcie rad ekspertki! W filmie Jowita pokaże Wam, jak przygotować ozdobną kokardę na tort. Pokaże również krok po kroku, jak ulepić figurkę misia z masy cukrowej. Razem z Pawłem zaprezentują dwa sposoby na przygotowanie ozdobnych różyczek.

Jak używać masy cukrowej?

Masa cukrowa daje nam nieskończenie wiele możliwości. Rozwałkowana może posłużyć do obłożenia tortu. Można z niej nie tylko wycinać różne płaskie kształty, ale także tworzyć małe rzeźby, ponieważ nadaje się do lepienia jak plastelina. Podobnie jak podczas formowania figurek z plasteliny lub modeliny możemy mieszać ze sobą masy o różnych kolorach, aby uzyskiwać ich odcienie. Wystarczy więc nabyć kilka podstawowych kolorów, aby uzyskać całą paletę barw!

Co zrobić, by masa się nie kleiła?

Masę cukrową przed rozwałkowaniem warto delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Również blat, na którym pracujemy, wałek i nasze dłonie powinny być delikatnie posypane cukrem pudrem. Ułatwi nam to zdecydowanie pracę.

Jak obłożyć tort masą cukrową?

Trzeba pamiętać, by torty przed ich obłożeniem były dobrze schłodzone. Wierzch tortu powinien być pokryty kremem maślanym. Krem sprawi, że warstwa masy cukrowej dobrze się ułoży i będzie przywierać do tortu. Inne kremy na bazie serków, z dodatkiem alkoholu mogą sprawić, że masa cukrowa będzie się rozpuszczała albo pociła, co zdecydowanie wpłynie niekorzystnie na estetykę tortu.

Czym kleić masę cukrową?

Drobne elementy nakładane na płasko na warstwę masy cukrowej można przyklejać, zwilżając masę delikatnie wodą. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością płynu, aby nie powstały barwne zacieki. W przypadku figurki lub elementu przestrzennego warto skorzystać z roztopionej czekolady – i to jeśli chodzi zarówno o klejenie fragmentów ozdoby, jak i przytwierdzanie jej do tortu. Do łączenia jasnych elementów używamy białej czekolady, do ciemnych – deserowej.

Jak przechowywać masę cukrową?

Masę powinniśmy przechowywać w lodówce. Jeśli napoczniemy masę i nie zużyjemy jej do końca – warto zawinąć ją w folię spożywczą i umieścić w szczelnym pudełku. Masa cukrowa w kontakcie z powietrzem wysycha, staje się mniej plastyczna i jest podatna na kruszenie się.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram