Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub żaroodporne
Przygotuj wcześniej
Makaron tagliatelle ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na durszslaku i przelej zimą wodą.
Przygotowanie
Kaczkę dzielimy na porcje – uda z podudziami i piersi. Usuwamy kuper. Szyjka, skrzydełka i pozostały korpus nie zostaną wykorzystane, możemy z nich ugotować rosół. Z podudzi połączonych z udami odkrawamy kość. Piersi i uda z podudziami kroimy na pół. Każdy kawałek mięsa doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
W naczyniu żeliwnym rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ok. 10 g masła, następnie na delikatnie rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki kaczki skórą do dołu. Smażymy ok. 5-10 minut. Następnie obracamy kawałki kaczki i smażymy przez 6-8 minut do uzyskania złotego koloru. Podsmażone kawałki kaczki przekładamy do czystej miski. Osobno do małej miseczki zlewamy połowę tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy kaczkę.
Do naczynia żeliwnego, w którym smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie talarki. Smażymy, często mieszając.
Dodajemy liście z 1 gałązki rozmarynu oraz 2 liście laurowe. Smażymy przez 2-3 minuty. Ponownie wkładamy kawałki kaczki do naczynia z cebulą i czosnkiem, dodajemy czarne i zielone oliwki. Całość mieszamy. Wszystkie składniki zalewamy białym winem wytrawnym, dokładnie mieszamy. Posypujemy igłami z 2 gałązek rozmarynu. Całość gotujemy 2-3 minuty. Następnie naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30-40 minut.
Po upieczeniu kawałki kaczki przekładamy na talerz. Sos redukujemy, podgrzewając w garnku.
Ugotowany makaron tagliatelle wykładamy na talerz. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy kawałki kaczki. Całość polewamy sosem z oliwkami, czosnkiem, cebulą. Dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!
Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.
Kaczka w czerwonym winie i powidłach
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Kaczka w sosie śliwkowym
- Kaczka po pekińsku
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Torcik wiśniowy
- Brownie z malinami
- Chleb żytni na zakwasie
- Najlepsze minipączki
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Monogram cake
- Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Zielony sok z kapusty i owoców
- Sałatka z mango, awokado i tofu
- Chrupiące młode ziemniaki z pieca
Komentarze (5)
3282 dni temu
Kaczka wyszła super! Doszliśmy ze znajomymi do wniosku,ze na ciepło oliwki smakują rewelacyjnie. Dzięki za ciekawy przepis!
odpowiedz
3375 dni temu
kaczka bardzo smaczna , połączenie zielonych i czarnych oliwek z winem nadaje mięsu wyrazistości i ciekawego smaku
odpowiedz
3379 dni temu
Pyszne!!
odpowiedz
3398 dni temu
MISTRZOSTWO
odpowiedz
3399 dni temu
Wielki + za film :)
odpowiedz