zobacz film Kartacze z mięsem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • maszynkę do mielenia
  • praskę do ziemniaków

KROK 1: Przygotowujemy ziemniaki

Cebule kroimy w kostkę i podprażamy na wolnym ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę.

KROK 2: Mielemy mięso

Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie mielemy. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Mięso mieszamy i dodajemy majeranek roztarty w dłoniach.

KROK 3: Łączymy składniki ciasta

W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.

KROK 4: Gotujemy kartacze

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Z ciasta formujemy małą kulkę, którą gotujemy na próbę. Jeśli ciasto nie zabarwi wody i będzie zwarte, oznacza to, że jest idealne. Jeśli nie będzie dostatecznie zwarte, dodajemy większą ilość mąki. Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z podprażoną cebulką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Marta Marta
    808 dni temu
    Rewelacyjny przepis, kartacze wyszły pyszne. Ukłony dla szefa kuchni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1173 dni temu
    Wszystko Ok ale mąki zdecydowanie za dużo Przy mączystych ziemniakach nie dodaje się mąki. Ewentualnie 2 łyżki ale tylko ziemniaczanej Cebula się w tłuszczu gotuje a nie smaży, zdecydowanie za dużo oleju.

    odpowiedz

  • Krzychu Krzychu
    769 dni temu
    "Cebula się w tłuszczu gotuje a nie smaży" - tak !!!, ziemniaki też, i jak się robi frytki to są ładnie ugotowane i chrupiące :). Serdecznie pozdrawiam.
  • Piotr Kotulski Piotr Kotulski
    1204 dni temu
    Czy mięso do farszu można usmażyć zamiast ugotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1203 dni temu
    Piotrze, tak możesz usmażyć ciasto zamiast je gotować :) Pamiętaj tylko, aby nie smażyło się ono za długo, ponieważ stanie się zbyt suche.
  • andriej134 andriej134
    1475 dni temu
    Coś mi nie gra w tym przepisie. Przecież z gotowanych i surowych ziemniaków są robione pyzy. Więc dlaczego to jest przepis na kartacze... Czy kartacze nie powinny być przypadkiem robione wyłącznie z surowych ziemniaków?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1473 dni temu
    Tak jak Karol wspomina na początku filmu, kartacze mogą być przygotowane na różne sposoby: z wykorzystaniem różnych składników farszu oraz różnych metod na przygotowanie ciasta. Łączenie surowych i ugotowanych ziemniaków w cieście na kartacze (inaczej zwane cepelinami) to powszechna praktyka, która ma zapewnić, że po ugotowaniu ciasto będzie delikatniejsze.
  • Gość Gość
    1415 dni temu
    Nie , kartacze lub kałduny nazwa zależy od regionu to surowe ziemniaki połączone z gotowanymi . Pyzy robi się z gotowanych ziemniaków i maki ziemniaczanej
  • Gość Gość
    1282 dni temu
    Na Suwalszczynie robi sie kartacze ze: 2/3 urowe drobno przetarte ziemniakji i do tegon 1/3 gotowanych, przemielonyc ziemniaków. inaczej wszystko sié rozwali. My robimy z surowego miesa.
  • Gość Gość
    1498 dni temu
    Super przepis. Pyszne kartacze. Wreszcie mi wyszły. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1498 dni temu
    Dziękujemy za dobre wieści!
  • Gość Gość
    1712 dni temu
    Jedno jest pewne to nie jest przepis na kartacze

    odpowiedz

  • ryba ryba
    2182 dni temu
    Okrasa, może wy i kucharzem dobrym jesteście ale o kartaczach to nic nie wiecie. Po to się starannie odciska ziemniaki aby nie dawać mąki, a jak już trzeba dać to ziemniaczaną łyżeczkę lub dwie. Nie daje się byle jakich zimniaków tylko "stare" i nie wszystkie odmiany. Stosunek surowych do gotowanych 3/4 do 1/4. Mięso też nie może być byle jakie, łopatka wieprzowa dobrze przerośnięta tłuszczem bo kartacze lubią tłuszczyk. Okrasy też się nie robi z cebuli, Panie Okrasa. To w skrócie tyle :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2031 dni temu
    Prawda, kartacze maja duzo wiecej surowych ziemniakow niz gotowanych, dlatego na polnocno-wschodnim mazowszu nazywane sa siwymi pierogami. Polecam tez wersje ze slodkim serem w farszu i slona omasta ze sloniny :)
  • Krzepki Harry Krzepki Harry
    2012 dni temu
    Okrasa, jak wiadomo, łamie przepisy :)
  • Marta Trybała Marta Trybała
    2212 dni temu
    Bardzo dobry przepis na niedzielny obiad:)

    odpowiedz

  • Sebastian Sebastian
    2249 dni temu
    Tradycyjne kartacze to ziemniaki wyciśnięte na suchy wiór w proporcji 3/4 wyciśniętej suchej masy i 1/4 ziemniaków gotowanych. Do tego dodajemy skrobię która zostanie w misce po wyciśnięciu ziemniaków. Do tradycyjnych kartaczy nie dodajemy nawet deka mąki a gotowane ziemniaki do masy dodajemy koniecznie jeszcze ciepłe i bardzo dobrze odparowane. Farsz faktycznie może być różny, ja robię z ugotowanego wcześniej mięsa (poszatkowane nożem a nie zmielone) doprawionego solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i koniecznie dużą ilością podsmażonej cebuli wraz z olejem. Kartacze gotujemy w mocno osolonej wodzie około 30minut na małym ogniu. Należy pamiętać że przy wrzucaniu kartaczy woda musi się mocno gotować inaczej kartacze się rozpadną. Przy farszu z surowego mięsa gotujemy około 45-50 minut. I to są tradycyjne kartacze które robiły nasze babcie😀 Często gotuję z przepisów Pana Karola ale podany przepis z taką ilością mąki i gotowanych ziemniaków to nie kartacze a zwykłe pyzy z mięsem. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2260 dni temu
    blef zrobilam insie cale rozotowaly

    odpowiedz

  • Jan Jan
    2262 dni temu
    Jeśli "testowa" kluseczka się rozpada, to trzeba dodać mąki. OK, ale której? Pszennej czy ziemniaczanej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2261 dni temu
    Pszennej :)
  • Monika Monika
    2263 dni temu
    Bardzo smaczne kartacze, sekret tkwi w dobrym doprawieniu mięsa. Cebulka idealnie pasuje do kartaczy, nie warto z niej rezygnować, gdyż uzupełnia smak potrawy. Moje ciasto potrzebowało jedynie więcej mąki. Jak najbardziej polecam i życzę smacznego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2264 dni temu
    Bardzo fajny przepis, ale na pewno potrzeba więcej mąki - przy podsypywaniu to wyregulowałam. Farsz robiłam z 400 g wołowiny i została mi połowa... Akurat na całe ciasto francuskie - zrobiłam paszteciki. Będę trenować bo uwielbiam tą potrawę i Pana Karola!!!

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    2272 dni temu
    Muszę przyznać, że te kartacze wyglądają naprawdę smakowicie jak z reszta wszystkie potrawy tutaj. Natomiast ja bardzo chętnie obejrzała bym kolejny odcinek z jakimś lżejszy daniem np. naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem i może z jakąś lekką sałatka do tego. To wyzwanie stawiam Panu Okrasie, choć pewnie to żadne wyzwanie dla Niego. W każdym razie mam nadzieje że je przyjmie a ja wtedy podejmę się wyzwania aby to danie powtórzyć z tak samo dobrym rezultatem. :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2275 dni temu
    czy farsz mięsny nie będzie surowy po gotowaniu kartaczy 3-4 min? czy nie należy go najpierw podsmażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2275 dni temu
    Drogi Gościu, farsz w kartaczach jest z ugotowanego mięsa. Taką informację znajdziesz w kroku 2 :)
  • Gość Gość
    2275 dni temu
    Mięso najpierw gotujemy, więc farsz nie będzie surowy.
  • mooshead mooshead
    2276 dni temu
    REWELACJA!!!

    odpowiedz

  • Nico Nico
    2276 dni temu
    Czy jeśli użyję surowego mięsa, to powinienem zmienić czas gotowania kartaczy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2276 dni temu
    Nico, kartacze z surowym mięsem powinny się gotować około 20, a nawet 30 minut. Woda nie może jednak zbyt mocno się gotować. Najlepiej, jeśli ugotujesz najpierw 1 kartacza, aby ustalić dokładny czas gotowania ;)

  • 2278 dni temu
    Czy jeśli cześć mięsa zastąpię mięsem drobiowym np. perliczki, kartacze wyjdą równie dobre jak te Pana Karola? Pozdrawiam serdecznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2277 dni temu
    Możesz użyć dowolnego mięsa :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!